четвер, 20 грудня 2012 16:32

"Кінець світу наступить через три мільярди років" — знавець космосу

"Кінець світу наступить через три мільярди років" — знавець космосу
Едуард Кузнєцов. Фото: na.mil.gov.ua

Едуард Кузнєцов, радник голови Державного космічного агентства України, впевнений, що раніше ніж за 3 мільярди років кінець світу Землі не загрожує. Про це він розповів в інтерв'ю кореспонденту Gazeta.ua.

Ви вірите в кінець світу 21 грудня?

- Ні. Думаю, щонайбільше 5 % людей у світі вірять цьому. Нічого не відбудеться, все буде спокійно. Будемо святкувати і католицьке Різдво, і Новий рік, і християнське, і так далі.

Індійці племені майя могли б передбачити, що буде через кілька сотень років? Це фізично можливо?

- Ні. По-перше, майя мали зовсім інший підхід до рахування календаря. Один раз вони рахували кількість днів за обертанням Землі навколо Сонця, а другий раз - за обертанням Місяця навколо Землі. І в першому випадку рік у них мав 365 днів, а в другому 360. Оцих п'ять днів перехідного періоду вони не називали ніяк. І зараз за їх підрахунками закінчилося четверте Сонце. Це записано в тому куску календаря, який знайшли. Тому має бути календар із п'ятим Сонцем, просто невідомо де він знаходиться.

По-друге, з наукової точки зору майя не могли б передбачити, що буде через сто років чи навіть тисячоліття. Це надзвичайно складно. Навіть ми про космос зараз знаємо лише 5-7% зі ста. Решту інформації, яка надходить звідти, не можемо навіть сприйняти. Тільки 30 років тому дізналися про темну матерію в космосі, яка займає 70% всього простору. А що там є — невідомо.

Тобто людство не може передбачити, що буде через 200 років?

- В масштабах своїх знань ми можемо сказати, що може бути. Але через 50 років будуть інші дані, бо тоді люди будуть виходити вже з вищого рівня знань, ніж ми маємо зараз.

Серед основних причин кінця світу 21 грудня називають зіткнення Землі з невідомою планетою Нібіру?

- Такої планети нема. Є достатня кількість міжпланетних станцій і супутників, які запущені і Америкою, і Європою, і Росією. Вони спостерігають за Сонцем і іншим планетами. Жоден з них досі не виявив ніяких планет, які рухаються на Землю. А її неможливо було б не помітити, бо вона за розмірами така ж як і Земля. Тим більша рух Нібіру впливав би не лише на Землю, а й на інші планети. В них почалися б електромагнітні збурення, а цього немає. Ще порушилася б робота всіх космічних станцій, а вони теж працюють без жодних відхилень.

Існує версія, що цього дня сонячна система потрапить в нульову зону Галактики і земні електромагнітні хвилі порушаться так, що люди не чутимуть жодних звуків.

- Це теж вигадки. Людина сприймає звук через барабанну перетинку, до якої надходять всі коливання в атмосфері. Щоб цього не було, треба видалити всю атмосферу і замість неї утворити такий вакуум, як в космосі. Тільки тоді поширення звуку не буде і ми не зможемо нічого чути. А оскільки в нас інший механізм прийому звуків, то на нього не вплинуть жодні катаклізми, які відбуваються в космосі.

А щодо світла, яке має погаснути на два тижні?

- Світло ми отримуємо від Сонця. Воно нікуди не дінеться, його ніщо не погасить і не затемнить, бо фізично в космосі навіть нема такого тіла, яке відгородило б Землю від Сонця. Сонячне затемнення виникає лише тоді, коли Місяць прикриває невелику частинку Землі і його тінь падає або на Землю або повз неї. Але це затемнення триває лише 3-5 хвилин. Не можливо, щоб воно тривало 2-3 тижні, бо швидкість таких процесів надзвичайно велика.

- Існує версія і щодо параду планет.

- Парад планет - рідкісне явище в космосі, але систематичне. Воно не несе за собою ніякого впливу на нашу планету і не може бути кінцем світу. Що значить парад планет? Це всі планети Сонячної системи рухаючись, виходять на одну лінію із Землею. А оскільки всі вони рухаються із надзвичайно великою швидкістю, до 30 км на секунду, ця лінія, на якій вони вилаштуються, проіснує лише мілісекунду. Далі вони покрутяться і нічого при цьому не станеться. Останній парад планет був у 2002 році і все ж нормально. Такі явища не можуть спричинити катаклізмів.

- Все ж останні погодні умови, 20-градусні морози і заметілі, багато українців почали сприймати як передвісники кінця світу?

- Це швидше вплив нерозумного використання природних ресурсів людьми. За останні десятиріччя ми так сильно техногенно впливаємо на нашу атмосферу, що вона не встигає все це нейтралізувати. Наприклад, джунглі Амазонії в Бразилії нейтралізують лише викиди зі Штатів. Європейські викиди нейтралізує російська тайга. А оскільки ліси активно вирубують - почались активні зміни в атмосфері. Через це підігрівається Світовий океан, тануть льодовики Гренландії та Антарктиди. Це спричиняє зміну кругообігу води і температури. Виникає дисбаланс снігів і дощів, тому з'явилося стільки повенів, цунамі та снігопадів. В майбутньому будуть наступати ще й пустелі.

- Що тоді може спричинити кінець світу? І чи зможуть вчені його передбачити?

- Він буде буде через 2,5-3 мільярди років. Тут можливо два варіанти: Сонце згасне або ж буде великий вибух, коли в нашу сонячну систему вріжеться інша - Андромеда. Вона летить на нас зі швидкістю 111 кілометрів на секунду, але вона від нас просто на мегавідстані. Вчені розрахували, що зіткнення цих систем спричинить космічний колапс. Можливо, тоді і буде кінець світу для нашої планети, а може з'явиться якась інша, і виникнуть нові форми життя.

 

Зараз ви читаєте новину «"Кінець світу наступить через три мільярди років" — знавець космосу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути