четвер, 27 квітня 2017 00:17

Кількість українських студентів за кордоном продовжує стрімко зростати

Кількість українських студентів за кордоном продовжує стрімко зростати
У Польщі перебуває близько 17 тисяч студентів з України Фото: akcent.org.ua

В Україні зростає кількість громадян, які вирушають за кордон на навчання. Зараз в Польщі перебуває близько 17 тисяч студентів з України. Всього ж в європейських вузах навчається близько 50-55 тис українців.

Про це розповідає президент Всеукраїнської асоціації компаній по міжнародному працевлаштуванню Василій Воскобійник, передають kontrakty.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В США для надання візи перевірятимуть сторінки у соцмережах

"Безумовно, частина студенті прагне залишитися на ПМЖ. Це факт. Але дуже багато молодих спеціалістів націлені на отримання гідної освіти, досвіду роботи і повернення додому. Навіть в Україні наявність диплома від престижного європейського вузу дає дуже багато преференцій і більш високі зарплатні очікування. До того ж, в багатьох країнах ЄС (Польщі, Чехії, Німеччини, Ісландії, Фінляндії, Норвегії) навчання безкоштовне, а рівень знань набагато вище, ніж в українських вузах. Тому в розвинених державах міграція не вважається явищем, яке руйнує економіку або призводить до вимивання людського капіталу", - каже Василій Воскобійник.

За його словами, така міграційна політика в більшості країн спрямована на стимулювання здорової трудової міграції.

"Наприклад, Філіппіни, Індія, Марокко, деякі пострадянські держави Центральної Азії надають своїм громадянам всіляку підтримку у виїзді за кордон. Вони розуміють, що створити потужну економіку, яка могла б конкурувати з провідними країнами світу, ще не можуть, - каже Воскобійник. - В Україні процеси, пов'язані з виїздом наших співгромадян за межі країни, не налагоджені. Відсутній візова і консульська підтримка, немає легального регульованого ринку посередників, що надають послуги з міжнародного працевлаштування, не функціонує механізм адаптації та допомоги мігрантам, які повернулися з-за кордону додому".

Заробітчани забезпечують приплив великих обсягів іноземної валюти. За даними Нацбанку, у 2016 році заробітчани перерахували в Україну $5,4 млрд. Це майже 5,8% ВВП.

Зараз ви читаєте новину «Кількість українських студентів за кордоном продовжує стрімко зростати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути