Ексклюзиви
вівторок, 14 квітня 2009 14:23

Кільчицька вважає, що 55% пенсіонерів мріють про життя в інтернаті

Кільчицька вважає, що 55% пенсіонерів мріють про життя в інтернаті

У Києві проживає понад 700 тисяч пенсіонерів та інвалідів, більше 50 тисяч з яких - самотні.

Про це заявила перший заступник мера Ірена Кільчицька на громадських слуханнях з питання "Соціального захисту людей літнього віку, одиноких пенсіонерів та інвалідів".

За словами начальника Головного управління соціального захисту населення Тетяни Костюренко, існує категорія громадян, які не можуть самі себе обходити і їм потрібен постійний сторонній догляд.

Саме такі особи можуть за особистою заявою поселитися в будинок-інтернат на повне державне утримання, надавши необхідні документи, повідомляє прес-служба КМДА.

"Нам необхідно змінити своє ставлення до людей похилого віку"

Але якщо в бажаючих потрапити до такого пансіонату є родичі працездатного віку, вони повинні стовідсотково сплачувати перебування в будинках-інтернатах. Як відзначають у прес-службі мерії, на сьогодні це близько 3 тисяч гривень на місяць.

За інформацією начальника Служби допомоги мера киянам "Call-центр" Наталії Данько, з початку року від інвалідів, осіб похилого віку та пенсіонерів надійшло 351 звернення щодо бажання потрапити до будинку-інтернату.

За її словами, головними причинами бажання потрапити до пансіонатів люди називають самотність, відсутність спілкування, байдуже ставлення рідних та близьких, небажання пенсіонерів обтяжувати дітей власними проблемами, побутові незручності, неблагополучні діти, фізичні знущання рідних.

"Нам необхідно змінити своє ставлення як до одиноких людей похилого віку, так і до самої процедури оформлення їх поселення до будинків інтернатів. Адже ніхто не думає про те, що родичі, які повинні сплатити за перебування людини в пансіонаті, нехай і працездатного віку, можуть вести асоціальний спосіб життя, зловживати спиртними напоями чи наркотиками, знущатись над батьками", - сказала Кільчицька.

Протягом громадських слухань було проведено інтерактивне опитування на тему: "Як би Ви хотіли провести свою старість?".

Як повідомляє прес-служба КМДА у ньому взяли участь більше 3,5 тисяч людей, 55% з яких заявили, що хотіли б провести старість у пансіонаті; 40 % готові самостійно піклуватись про себе; ще 5% мають інші пропозиції щодо проведення старості.

Наразі в Києві функціонує 8 спеціалізованих пансіонатів, з яких 3 - будинки-інтернати загального типу на 650 ліжко-місць, 3 - психоневрологічного типу на 1 тисячу 500 осіб та 2 - дитячих.

Крім того, в столиці працюють близько 1,5 тисячі соціальних працівників, які обслуговують одиноких пенсіонерів вдома та надають їм цілу низку послуг.

Також у Києві працює 11 територіальних центрів соціального обслуговування.

За матеріалом прес-служби КМДА.

Зараз ви читаєте новину «Кільчицька вважає, що 55% пенсіонерів мріють про життя в інтернаті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути