вівторок, 27 грудня 2016 17:19

Кіборг Олександр Чуб об'їздив Америку на велосипеді
8

Фото: надані Олександром Чубом

У грудні виповнюється рік, як Олександр Чуб із міста Ніжин Чернігівської області вирушив у велоподорож Америкою. Кореспонденту Gazeta.ua він розповів, як опинився у Штатах та як подолав 10 тис. км. із титановою пластиною у нозі.

"Я педагог за освітою, - говорить Олександр. - До початку війни працював моряком. Коли на Майдані була революція, моє судно перебувало далеко за межами України. Повернувся додому влітку 2014-го. Тоді вирішив, що маю йти в АТО. Шукав близький по духу військовий підрозділ. Вирушив добровольцем у ДУК "Правий Сектор". Коли їхав на війну, то батькам казав, що в Одесі працюю".

У складі 5-го батальйону Олександр обороняв Донецький аеропорт. 5 жовтня 2014 року під час штурму отримав поранення ноги.

"Хотів себе добивати, щоби не стати комусь тягарем, - згадує чоловік. - Відкритий перелом гомілки не піддавався швидкому лікуванню: були ускладнення, кістка не зросталася правильно. Про кіборгів, які захищали аеропорт, тоді зняли документальний фільм "Добровольці Божої чоти". Режисери Леонід Кантер та Іван Ясній у лікарні записали мої спогади про власне поранення і про те, як загинув на руках побратим, із яким переносили 300-го".

На прем'єру фільму 31 січня 2015 року Олександр Чуб прийшов на милицях. У квітні кіборгу зробили операцію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тарас Колодій провів у полоні 697 діб

"Мені пересклали кістку і вставили титанову пластину. Щоб тренувати ногу, сів на велосипед. У грудні 2015 року знімальну групу запросили на показ фільму "Добровольці" на кінофестиваль у США. Я як один із учасників відзнятої картини теж полетів до Америки, - розповідає мандрівник. - Коли сідав у Борисполі в літак, подумав, що вже зима починається. Я вже ніби ходжу, але не встиг покататися на велосипеді, який подарували друзі. Вирішив, що хоч в Америці покатаюсь. Під час туру радився, як краще організувати мандрівку".

Олександр Чуб поїхав по Штатах сам показувати кіно на запрошення громад.

"Перші покази мали у Маямі і Кі-Весті. Хотів стартувати з Лос-Анжелеса, але потім показ у Флориді спланувався, тому почав мандри звідти. За 3,5 місяці подорожі були і сніг, і сонце. З Денвера до Фінікса два тижні добирався через гори, каньйонами покрутився. Ще проїхав Коралові острови. У Темпі з алігаторами в болотах спілкувався. Різдво зустрів в Орландо. У Техасі чи не найменший рівень злочинності. Зрозумів, що там люди спокійні і доброзичливі, бо до зубів озброєні. Це підтвердження того, що зброю треба легалізувати в Україні", - говорить Олександр Чуб.

Після повернення в Україну сплавлявся по Десні. На сплав із Батурина до Києва пішло два тижні.

"Хочу розвивати велотуризм в Україні. Проходжу курси реабілітації військових, щоби потім допомагати іншим повернутися в мирне життя", - каже Олександр Чуб.

7 жовтня журналіст 29-річний Леонід Єзерський із Києва вирушив у навколосвітню подорож. Пересуватиметься автостопом. Склав маршрут по 41 країні. Подорожувати Леонід планує рік. Охочі підтримати його можуть переказати гроші на картку Приватбанку 4149 4996 5021 1525 Єзерський Леонід Олександрович.
Зараз ви читаєте новину «Кіборг Олександр Чуб об'їздив Америку на велосипеді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути