четвер, 21 червня 2007 17:45

Кожен третій росіянин не знає точної дати початку Великої Вітчизняної війни

Точну дату і рік початку Великої Вітчизняної війни - 22 червня 1941 року - знають дві третини росіян (65%), як показло соціологічне опитування ВЦВГД(Всеросійський Центр Вивчення Громадської Думки). Ще 14% вірно називають рік, а 10%, навпаки, число і місяць початку німецького вторгнення в СРСР, не пам"ятаючи при цьому рік події.

Більш того, невірну дату початку війни вказав кожен десятий респондент (11%), а більше всього таких виявилось у віці 18-24 років (20%), наголошується в дослідженні.

Проте, більшість росіян вважають закінчення Великої Вітчизняної війни найбільшою перемогою Росії впродовж всієї її історії, причому цієї точки зору дотримуються 57-60% опитаних у всіх вікових групах. Не згодні з цим 40% респондентів - на їх думку, нові покоління росіян вже починають забувати про війну 1941-1945 років.

Додамо, що протягом останнього року росіяни нерідко згадували про війну 1941-1945 гг.: 89% дивилися про це фільми; 38% зустрічалися з ветеранами; по 32% читали книги, відвідували місця бойової слави, музеї, меморіали, а також кладовища і поховання. Частіше зустрічалися з ветеранами і відвідували кладовища респонденти, яким 60 років і більше (54% і 43% відповідно).

Як показало опитування, у переважної більшості громадян країни (91%) родичі брали участь в тій війні. У їх числі майже половина респондентів (45%) знають про це достатньо багато з розповідей своїх близьких, а також з сімейних архівів; третина (32%) знає, але без подробиць. Ще 14% відзначають, що їх родичі, що брали участь у війні, загинули або пропали без вісті і про них нічого невідомо.

Лише 6% опитаних вказують, що у них ніхто з родичів у війні не брав участь. І 3% просто не знають про участь своїх рідних у Великій Вітчизняній війні.

Опитування проводилося в середині червня в 153 населених пунктах, 46 суб"єктів Російської Федерації, повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Кожен третій росіянин не знає точної дати початку Великої Вітчизняної війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути