вівторок, 12 червня 2007 13:20

Казахстан закриває спільний з Росією космічний проект

У Казахстані ухвалено рішення закрити спільний з Росією космічний проект "Ішим". Роботи із створення авіаційного космічного ракетного комплексу збираються сгорнути через економічну недоцільність.

"Ішим" замислювався як комплекс, що призначений для запуску малих космічних апаратів цивільного призначення і базується на літаках МІГ-31, здатних піднімати малогабаритну ракету. На відповідній висоті ракета, що має власний двигун, відділяється від літака, піднімається ще вище і виводить на орбіту космічний апарат.

Угода про створення "Ішима" була підписана в листопаді 2005 року урядом Казахстану і Московським інститутом теплотехніки. Проте пізніше казахська сторона прийшла до висновку, що проект є для неї невигідним і його слід закрити. З цією ініціативою виступило Національне космічне агентство (Казкосмос). "Ми повинні, на жаль, закрити цей проект через слабке маркетингове опрацьовування і неможливість виходу на ринок", - заявив у вівторок глава Казкосмоса Талгат Мусабаєв на засіданні казахського уряду. Він підкреслив, що позиція його відомства "повністю відповідає позиції Комітету національної безпеки".

Прем"єр-міністр Казахстану Карим Масимов віддав розпорядження врахувати позицію Казкосмоса при рішенні питання про фінансування космічних розробок. В даний час в республіці розробляють ще один ракетно-космічний комплекс - "Байтерек", повідомляє Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Казахстан закриває спільний з Росією космічний проект». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути