понеділок, 12 листопада 2012 15:39

Картини з живих квітів не бліднуть у вакуумі
16

Фото: Фото: Валерія Радзієвська

Флорист з Києва Валентина Гребінь винайшла власну технологію зберігання кольору квітів — вона запаює висушені пелюстки у вакуум під скло чи пластик. Каже, такі картини не втратять свого кольору мінімум десятиліття, якщо зберігати їх у затінку.

"У мене була мета зберегти колір, і я цього досягла. Але це 10 років пошуку. Квіти фіксуються герметично між склом і пластиком або між пластиком і пластиком. Повітря руйнує. Коли йде перепад вологості і температури, воно все ж таки руйнує квітку. Може залетіти міль і поїсти картину. Мої довготривалі. Якщо зберігати картину в звичайних умовах, стоятиме до десяти років. Якщо на сонці, то менше. Вицвітають. Але я намагаюся використовувати тільки ті квіти, в яких найстійкіший пігмент".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У столиці з квітів створили дракона

Кожна квітка потребує свого певного часу висушення, розповідає Валентина.

"Кілька років шукала способи сушити квіти, які мають дуже соковиту основу, як от орхідея або гладіолуси. Є квіти, які дуже сильно втрачають колір, але залишаються цікавими, наприклад, флокса. Вона рожева, фіолетова, коли висихає - стає прозорою. Але мені подобається і такою. Використовую понад сто видів квітів. Улюблені — троянди, дельфініум, пеларгонія, віола, хризантеми і волошки. Троянди висушую по пелюсточці. Потім з них формую квіти на склі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Працює виставка хризантем "Ілюзія осені"

Флорист каже, що робить картини в гарному настрої і з молитвою. Інакше їх чомусь не купують.

"У мене є постійний покупець, бабуся на пенсії, яка приїздить, купує картини, а потім по них розробляє ескізи вишивок. Багатьом подобаються комашки і те, що картини прозорі. Колись японці купили в мене кілька робіт на Андріївському узвозі. А за певний час прийшли і скупили все і повезли в Японію. На одній виставці до мене підійшов житель Німеччини, купив повністю всю виставку і пішов зі мною пити каву. "Сказав: Мені подобається. Я все забираю". Не торгуючись. За кордоном це ціниться. Іноземці дуже люблять українські квіти. Часто купують мої роботи і везуть за кордон. Кажуть, що українська природа дуже буйна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Нікітському ботанічному саду до 200- ліття вивели нові сорти троянд

Жінка живе у квартирі на Троєшині. Квіти насадила просто перед своїми вікнами.

"Дельфініум я навіть в продажі не бачила, вирощую сама. Не всі можу виростити тут, багато квітів купую з виставок, коли приїздять до нас голландці. Завжди стежу за новинками-квітами, які привозять в Україну".

 

Зараз ви читаєте новину «Картини з живих квітів не бліднуть у вакуумі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути