середа, 19 вересня 2012 14:24

У Нікітському ботанічному саду до 200- ліття вивели нові сорти троянд
8

Грот
Фото: Фото: Ольга Швед
Троянда "Глорія Дей"
Центр саду
Відомі водяні лілії Нікітського ботанічного саду

Нікітський ботанічний сад розташований неподалік селища Нікіта за 16 км від Ялти. Заснований у 1812р. за сприяння графа Ришельє, тоді мав назву Казенний Імператорський Таврицький ботанічний сад.

Цьогоріч ботанічний сад відзначив 200-ліття із дня створення. Вхід у сад коштує 20 гривень, для дітей вдвічі дешевше. Екскурсію для групи можна замовити від 150 гривень.

"Рекомендую відвідати усі частини саду. Можна гуляти увесь день. У Верхньому парку можна побачити вічнозелені дуби, піхту, платан, тис ягідний. Нижній парк – стара частина саду, тут є розарій, каліфорнійський дуб, маслиновий гай, інжир, мушмула, хурма, полуничне дерево. В Приморському парку ростуть мирт, орхідейне дерево, карликова пальма, залізне дерево" — розповідає киянка Марта Поліська.

У саду є дуже багато рідкісних дерев: пальми, кущі олеандру, бамбук, артишоки, юкка - джинсове дерево, маслина європейська, ліванські кедри, чинари, велетенська пампаська трава, дикий японський банан. Головна пам'ятка саду - фісташкове дерево, вік його більше 1000 років. Це найстаріше дерево України.

У вересні у розарії цвітуть пізні сорти троянд. Колекція троянд Нікітського саду одна із найкращих у Східній Європі, вона нараховує більше тисячі сортів, видів, форм троянд із 30 садових груп. Є троянди-карлики висотою до 10 см із групи мініатюрних троянд, троянди-гіганти, що піднімаються на висоту 10 м. Є сорти однократно квітучі тільки в травні-червні протягом 10-20 днів і є сорти, що цвітуть протягом 200 днів до випадання снігу.

Спеціально до 200-річного ювілею Саду вирощено декілька нових сортів троянд. У цьому році представлено 1060 видів цих квітів. Вперше можна ознайомитися з такими видами: "Нікітський ювілей", "Микола Гартвіс", "Графиня Воронцова". Найпопулярніша серед відвідувачів троянда сорту "Глорія Дей". Це найкраща троянда XX століття, для її створення використовувалися практично всі існуючі в світі троянди. Після цього вона сама вже дала життя більше 300 сортам квітів.

Зараз ви читаєте новину «У Нікітському ботанічному саду до 200- ліття вивели нові сорти троянд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути