субота, 11 серпня 2007 12:03

Канада побудує порт і військову базу на узбережжі Арктики

Власті Канади заявили про намір побудувати в Арктиці свій перший порт, в який зможуть заходити глибоководні судна, повідомляє The New York Times. Це дозволить країні наростити присутність в регіоні, де останнім часом розвернулася боротьба між США, Канадою, Данією, Норвегією та Росією. Крім того, прем"єр-міністр Канади Стівен Харпер повідомив про плани з відкриття нової тренувальної бази збройних сил країни, на якій тренуватимуть полярників.

"Перший принцип суверенітету Арктики - використовувати її або втратити", - заявив Харпер. Він додав, що нові проекти покажуть світу, що присутність Канади в Арктиці реальна і розширюватиметься.

Заява прем"єр-міністра Канади зроблена в кінці триденної подорожі, яку високопоставлений чиновник зробив по найпівнічнішій частині Земної кулі.

Початок боротьби за право бути присутнім в Арктиці поклала Росія на початку серпня. Російські полярники занурилися на дно Північного Льодовитого океану на батискафах, узяли проби ґрунту і поставили на дні металевий російський прапор. Власті інших країн поспішно заявили, що арктичні води є нейтральною територією, і дії росіян не мають юридичної сили.

Як повідомлялося раніше, Росія проводить дослідження, щоб довести, що частина дна Північного Льодовитого океану є продовженням Сибірської континентальної платформи. Це дозволить Росії значно розширити шельф, отримавши території, на яких, як очікується, міститься до чверті світових запасів нафти і газу, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Канада побудує порт і військову базу на узбережжі Арктики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути