Ексклюзиви
середа, 01 серпня 2007 08:40

Америка судитиметься з Росією за частину Арктики

США серйозно готується оскаржити право Росії на величезну ділянку Арктики, що примикає до російських берегів між Чукоткою і Кольським півостровом, який РФ завжди вважала своїм. Головна юридична рада держсекретаря США Джон Беллінджер оголосив, що Америці набридло спостерігати, як інші країни ділять Арктику, і вона розпочинає активні дії. За даними геологічної служби США, під морським дном в Арктиці знаходиться до 25% загальносвітових запасів нафти і природного газу.

Головна юридична рада держсекретаря США Джон Беллінджер вважає, що США можуть подати власну заявку на право володіння береговою зоною в районі узбережжя Аляски, яка виходить у Північний Льодовитий океан на 600 миль, тобто майже на тисячу кілометрів.

Американці спохопилися, як тільки Росія оголосила про сенсаційні результати арктичної експедиції, яка дозволить Росії отримати багатющу територію.

Американці готові хоч завтра "застовпити" свої права на частину Арктики, коли б не одне "але". Річ у тому, що США так і не ратифікували Конвенцію ООН по морському праву, яка якраз і регулює всі правовідносини на шельфі. Конвенція підтверджує права держави на 12-мильну зону територіальних вод і встановлює, що держава має одноосібне право розпоряджатися континентальним шельфом на всій його довжині. Російські учені якраз і намагалися обґрунтувати з наукової точки зору розширення меж російського шельфу і шукали докази того, що підводні хребти Ломоносова і Менделєєва геологічно є його продовженням. Знайшли. Тепер Росія зможе розраховувати на територію розміром в 1,2 млн. квадратних кілометрів.

Під морським дном в Арктиці знаходиться до 25% світових запасів нафти і газу. Крім того, під водами Північного Льодовитого океану приховані родовища олова, марганцю, золота, нікелю, свинцю, платини. У районі хребта Ломоносова можна видобувати алмази.

За ці багатства у комісії ООН з шельфів готові разом з Росією битися Данія, Норвегія, Канада, Ісландія, Швеція і Фінляндія. Не дивно, що боротьбу вирішили розпочати і США. Дивовижно те, що схаменулися вони так пізно. Зараз американці споряджають свою експедицію на Північ, а поки що не випускають з виду другу групу російських учених, які шукають додаткові докази приналежності частини арктичної території Росії, повідомляє РБК daily.

Зараз ви читаєте новину «Америка судитиметься з Росією за частину Арктики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути