субота, 20 листопада 2010 18:05

Канада допоможе Україні створити власний супутник

Канада допоможе Україні створити власний супутник

Україна не має вітчизняного супутника зв'язку, проте зараз розпочався процес з його створення.

Про це розповів сьогодні під час прес-конференції заступник гендиректора Національного космічного агентства України Едуард Кузнецов.

"Україна вкладає в економіку інших країн $18-20 мільйонів доларів щорічно через те, що орендує транспондери на супутниках інших країн. Якби зібрати ці кошти за кілька років, то можна було б зробити свій супутник і ці кошти залишались в економіці нашої держави, - сказав Кузнецов. - Коли ми формували в 1993 році нашу першу космічну програму, там був закладений проект супутник зв'язку "Либідь". Але через нестачу фінансування це все протяглось до цього часу".

НКАУ вже має домовленості з канадською фірмою, яка профінансує в кредит запуск українського супутника. Найближчим часом розпочнуться роботи над цим супутником.

"Раніше багато говорилось про те, що злетить цей супутник до Євро-2012. Можу запевнити, ще не злетить. Технологічний цикл будівництва та підготовки супутника триває 24-26 місяців. Сподіваємось, що в кінці 2012 зможемо запустити вітчизняний комунікаційний супутник "Либідь", - зазначив Кузнецов. - Це буде змішаний проект, державний та бізнесовий".

За словами чиновника, комунікаційні супутники - це надзвичайно прибутковий бізнес. Вони запускаються на стаціонарну орбіту, працюють - 15 років. Окуповуються, при нормальному менеджменті, через 5 років, а через 10 років іде чистий прибуток.

"Георгій Кирпа, коли ми познайомились, відразу сказав, що розуміє, чим займається "Південмаш" і наскільки важливі супутники. Пообіцяв, що міністерство транспорту замовить такий супутник, бо не може без нього жити, - пригадав Герой України Володимир Команов. Він працював заступником генерального конструктора на "Південмаші". - Його викликав Кучма, сказав, що це не один долар, а мільйони. Кирпа запевнив, що знайде гроші. Якби він зараз був живий, Україна вже мала б супутник зв'язку. Хто після Кирпи міністром транспорту був? Червоненко, Рудьковський. Вони заявляли, що їм супутник потрібний? Він потрібний був транспорту чи Кирпі? Напевне транспорту, а жодному послідовнику ні".

Супутник розміщений на орбіті Землі. Він ретранслює телефонний зв'язок, інтернет та телебачення.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Канада допоможе Україні створити власний супутник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути