Ексклюзиви
середа, 25 травня 2022 20:50

Кабмін обмежив терміни перебування за кордоном чоловіків призовного віку

Кабмін обмежив терміни перебування за кордоном чоловіків призовного віку
У разі перевищення термінів перебування осіб за кордоном або зміни мети виїзду за кордон Мінінфраструктури та військові адміністрації скасовують своє рішення про виїзд за межі України відповідних осіб. Фото: dpsu.gov.ua

За кордон можуть виїхати чоловіки призовного віку, які працюють водіями, залізничниками або є спортсменами.

Проте відтепер для кожної групи будуть змінені терміни перебування за кордоном. Відповідне рішення прийняв Кабмін, йдеться у постанові від 20 травня №615.

Згідно з постановою, під час воєнного стану дозволений пропуск водіїв, що здійснюють перевезення медичних вантажів, вантажів гуманітарної допомоги автомобільними транспортними засобами для потреб Збройних сил, інших військових формувань, а також населення України.

Рішення про виїзд за межі України, яке дає можливість перетину державного кордону водіям, приймається Мінінфраструктури України або обласними, Київською міською військовими адміністраціями за наявності відповідного обґрунтування.

Водії можуть безперервно перебувати за кордоном не більш як 30 календарних днів із дня перетину державного кордону.

У разі перевищення строків перебування осіб за кордоном та / або зміни мети виїзду за кордон, Мінінфраструктури та військові адміністрації скасовують своє рішення про виїзд за межі України відповідних осіб протягом семи робочих днів з моменту встановлення фактів цих порушень.

Виїзд за кордон дозволений також водіям компаній, що мають ліцензії на право провадження господарської діяльності з міжнародних перевезень вантажів та пасажирів автомобільним транспортом. Перетин державного кордону в такому випадку здійснюється лише на транспортному засобі, який є засобом провадження господарської діяльності ліцензіата, повна маса якого становить 3 500 кг та більше.

На одному такому транспортному засобі державний кордон можуть одночасно перетинати один водій на вантажному транспортному засобі ліцензіата, два водії на пасажирському транспортному засобі (автобусі) ліцензіата.

В такому разі водії можуть безперервно перебувати за кордоном не більш як 45 календарних днів з дня перетину державного кордону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали кількість біженців, які повернулися в Україну

Рішення про виїзд за межі України працівників підприємств залізничного транспорту, які забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці, приймається щодо працівників АТ "Українська залізниця" Мінінфраструктурою, щодо працівників підприємств, для яких вантажний залізничний транспорт не є основним видом діяльності, - обласними, Київською міською військовими адміністраціями за місцезнаходженням таких підприємств.

Рішення про виїзд за межі України приймається на строк не більше шести місяців на підставі листів підприємств залізничного транспорту, в яких містяться відповідні обґрунтування та наявні підтвердження обсягів перевезень вантажів залізничним транспортом в період воєнного стану.

Під час воєнного стану дозволений пропуск за кордон спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю; тренерів із складу національних збірних команд, спортивних суддів та інших фахівців, що забезпечують, зокрема, організаційне, науково-методичне, медичне супроводження, антидопінговий контроль тощо підготовки спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України за наявності підтвердних документів щодо участі в офіційних міжнародних спортивних змаганнях та навчально-тренувальних зборах, що проводяться за кордоном.

Усі вони можуть безперервно перебувати за кордоном не більш як 30 днів, але не менше строку проведення заходу, визначеного в Єдиному календарному плані фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України на відповідний рік.

Термін перебування за кордоном може бути збільшений у разі, коли зазначені особи братимуть участь в іншому спортивному заході в іншій країні, визначеному Єдиним календарним планом фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України на відповідний рік, який починається впродовж 10 робочих днів із дня завершення попереднього спортивного заходу.

Проєкт закону, який пропонує позбавляти українського громадянства військовозобов'язаних осіб, які виїхали за кордон під час воєнного стану та не повернулися упродовж 30 днів, не розглядатимуть у Верховній Раді. Народні депутати відкликають підписи під законопроєктом.

Водночас петиція щодо можливості чоловікам виїжджати з країни набрала 25 тис. підписів. Президент Володимир Зеленський прокоментував, чи буде її розглядати.

Зараз ви читаєте новину «Кабмін обмежив терміни перебування за кордоном чоловіків призовного віку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути