пʼятниця, 12 жовтня 2018 14:12

Через медреформу лікарні масово закриватимуться - Дубіль

Автор: ba.org.ua
  Народний депутат Валерій Дубіль
Народний депутат Валерій Дубіль

Реформу первинної ланки медичної допомоги Міністерство охорони здоров'я проводить за рахунок інших ланок, вилучаючи кошти з їхнього фінансування, збільшуючи дефіцити, перекладаючи оплату спеціалізованої медицини на плечі місцевих громад.

Про це у своєму блозі на КиевВласть написав народний депутат, член комітету ВР з питань бюджету, член фракції "Батьківщина" Валерій Дубіль.

За підрахунками Дубіля, у бюджеті 2019-го доля видатків на охорону здоров'я у загальних видатках бюджету ще більше знизилась і ледь доходить до 3,1% ВВП. Тоді як загальні видатки бюджету підвищились на 10,4%, видатки на охорону здоров'я – менше, ніж на 9%.

"Влада просто концентрує гроші на первинному рівні, перерозподіляючи їх із хронічно недофінансованої спеціалізованої допомоги. Навантаження просто перекладається на плечі громад, що може призвести до кінцевого розвалу цієї ланки медицини", - підкреслив депутат.

За його словами, якщо торік дефіцит медсубвенції (з якої фінансується надання реальної щоденної меддопомоги - лікарень і вузькоспеціалізованих лікарів) складав трохи більше 27 млрд грн (або 37% загальної потреби), то у бюджеті 2019-го він виріс майже на 45% і вже доходить до 39 млрд грн. "А саме покриття цього дефіциту і є головним навантаженням на місцеві бюджети із утримання медзакладів і причиною постійних затримок заробітних плат", - зазначив Дубіль.

Ще одна міжрівнева проблема, на його думку, - відтік кадрів зі "вторинки" на "первинку".

"Через фрагментарності та непродуманості реформи лікарі (а особливо - молодший медперсонал, якому не потрібно проходити перекваліфікацію) втікають на первинну ланку, де їх також не вистачає. Де ми братимемо вузьких фахівців і що реформувати, коли і якщо правляча "реформа" добереться туди?" - запитує народний депутат.

На його переконання, реформа влади дискримінує не лише лікарів "вторинки".

"У деяких місцях заробітні плати медиків, які їх отримують через НСЗУ, навіть зменшились. Наприклад, раніше медики отримували надбавки завдяки широким і ефективним програмам місцевих стимулів і додаткової підтримки медиків. А через прийняті "реформаторські" зміни до Бюджетного кодексу тепер дофінансовувати зарплати у такий спосіб місцеві бюджети не можуть. Як результат – у Києві й інших великих містах скасували муніципальні надбавки у розмірі 32% і 40% за інтенсивність праці", - додав Дубіль.

Він також повідомив, що не у всіх медиків зарплати при підписанні медустановою договору з НСЗУ зросли до 15-18 тис. грн.

"Це ще один гарний приклад фокусування уваги на вибіркових "успіхах", бо в більшості "реформованих" медзакладів вони зросли значно менше - лише до 7,5 тис. грн. Ще у великого проценту - взагалі залишились на дореформованому рівні - 3-4 тис. грн – бо немає достатньої кількості пацієнтів, з якими заклади уклали декларації. А за інших вони отримують тільки 240 грн", - зазначив нардеп.

Валерій Дубіль вже подав правки, які можуть змінити ситуацію.

"Проте, щоб діяти ситуативно, потрібно не лише розробити комплексну стратегію якісного реформування медицини, а й залучити нові джерела фінансування. Я подав і законопроект про страхову медицину, який це зможе зробити: за працюючих страхові внески платитиме роботодавець, за решту – держава. Найближчим часом добиватимусь їхнього прийняття. Влада вже довго знущається над українцями, і я особисто, і вся наша фракція зробить все можливе, щоб це припинити", - підсумував він.

Зараз ви читаєте новину «Через медреформу лікарні масово закриватимуться - Дубіль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути