середа, 17 лютого 2010 13:07

Іспанія викупила унікальний рукопис Лопеса де Веги

Іспанія викупила унікальний рукопис Лопеса де Веги

Національна бібліотека Іспанії викупила у приватного власника так званий "Кодекс Даса" - зібрані в книгу рукописи Лопе де Веги.

Чернетки іспанського класика датуються 1631-1634 роками (Лопе помер в 1635-м). У книзі 532 сторінки, між деякими з них вкладені паперові закладки з додатковим текстом. Останні 96 сторінок перевернуті догори ногами по відношенню до інших. З огляду на 400-річний вік, рукописи перебувають в хорошому стані: лише трохи вицвіло чорнило і залишилися сліди дії комах.

У "Кодексі Даса" містяться автографи значної кількості робіт Лопе де Веги, у тому числі роману "Доротея". Також у книзі є і неопубліковані твори, які ще належить вивчити фахівцям. Особливу значущість кодексу дає те, що в ньому містяться чернетки Лопе, які в основному не дійшли до нас.

Після смерті Лопе рукопис потрапив до шанувальнику його таланту герцога Сесії. Відтоді "Кодекс Даса" змінив ще декількох власників. Довгий час його зміст був невідомий широкому загалу.

Останній власник манускрипту в 2005 році висловив намір продати його на аукціоні Christie"s в Лондоні; рукопис оцінили у 850 тисяч євро. Іспанська влада заблокували продаж кодексу і почали переговори з власником.

У грудні 2009 року угода була укладена: завдяки кризі міністерству культури вдалося викупити рукописи всього за 700 тисяч євро. Придбання вже назвали однією з найбільших удач Національної бібліотеки Іспанії: з "Кодексом Дасаєв" можна порівняти лише єдиний рукопис "Пісні про мого Сіда", куплений у 1960-х роках.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Іспанія викупила унікальний рукопис Лопеса де Веги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути