вівторок, 13 липня 2010 18:32

Ісландський вулкан нарешті вщух

Ісландський вулкан нарешті вщух

Виверження вулкану Ейяфьятлайокудль на півдні Ісландії, яке створило величезні проблеми для авіасполучення на європейському континенті навесні цього року, по всій видимості, закінчилося. Таку думку висловили шведські вчені.

Як повідомляють ЗМІ, зараз з жерла вулкану вивергається вже не попіл або лава, а білий пар. "Не можна виключати можливості відновлення його активності, але на цей раз вона, швидше за все, припинилася", - повідомив співробітник сейсмологічного інституту в Упсалі Рейнір Бедварссон.

Заміри на шведських станціях показують, зазначив науковець, що вулкан Катла, виверження якого, як багато хто побоювався, могло статися слідом за його сусідом, не подає жодних ознак життя.

Попіл з жерла Ейяфьятлайокудлю опустився вниз, утворивши біля підніжжя гори величезні купи. "Коли сухо і вітряно, він піднімається вгору, як сніжинки. Попіл можна помітити навіть біля Рейк'явіку - небо тоді не таке чисте, як звичайно", - додав Бедварссон.

Через вулканічні хмари, викинуті в атмосферу вулканом Ейяфьядлайокудль, багато європейських країн були змушені призупиняти повітряне сполучення. Хмара вулканічного попелу з Ісландії не лише закрила небо над Європою, а й дісталося до Північної Африки.

Вести

Зараз ви читаєте новину «Ісландський вулкан нарешті вщух». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути