четвер, 18 червня 2009 08:52

Іранська опозиція закликає владу припинити репресії проти демонстрантів

Іранська опозиція закликає владу припинити репресії проти демонстрантів
Колишній президент країни Мохаммад Хатамі та кандидат-реформатор Мір Хоссейн Мусаві, який оскаржує перемогу Махмуда Ахмадінежада на президентських виборах 12 червня, направили листа до міністерства юстиції, в якому вказали на необхідність "покласти край невиправданим репресіям, що підривають підвалини Ісламської Республіки".

Їх публічно підтримав авторитетний богослов аятола Абдель Керім Ардебілі, який очолював протягом тривалого часу вищі судові інстанції країни.

Він закликав правоохоронні органи "до стриманості" і підкреслив "неприпустимість застосування насильства стосовно учасників мирних демонстрацій".

Крім того, регіональні спостерігачі зазначають, що піднята лібералами "зелена хвиля" протестів йде на спад. У несанкціонованому мітингу на одній із площ Тегерана в середу взяли участь вже десятки, а не сотні тисяч громадян.

Однак цей факт не збентежив Мусаві, який оголосив четвер "днем жалоби і співчуття родинам семи загиблих у понеділок активістів". 67-річний вождь лібералів закликав своїх прихильників провести мітинг у центрі столиці, а в разі його зриву зібратися біля мечетей.

За даними телеканалу Аль-Джазіра, акції протесту опозиції відбуваються в Тегерані, Мешхеді, Тебрізі, Урмії та інших містах країни. Влада ввела жорсткі обмеження на переміщення іноземних журналістів і заборонила вести "підбурюючі репортажі". За даними телеканалу, тимчасово припинено видання ряду опозиційних газет.

Крім того, колишній держсекретар США Генрі Кіссінджер сказав в інтерв"ю Бі-бі-сі, що вважає демонстрації в Тегерані ознакою змін в Ірані.

"У певному сенсі мені це здається поворотною точкою, незалежно від того, хто із кандидатів у президенти в підсумку отримає цю посаду, - сказав Кіссінджер. - Вперше в Ісламській Республіці відбуваються масові демонстрації, пов"язані зі структурою або хоча б з результатами виборів. І вперше Верховний лідер відступає перед лицем народних демонстрацій".

Раніше Мір Хоссейн Мусаві закликав своїх прихильників вийти в четвер, 18 червня, на мовчазну демонстрацію в пам"ять про загиблих під час акцій протесту. Опозиція обіцяє зібрати в столиці ще більше людей, повідомляє Весті.ru.


Зараз ви читаєте новину «Іранська опозиція закликає владу припинити репресії проти демонстрантів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути