Ексклюзиви
вівторок, 16 червня 2009 14:14

Смерть сімох іранців змусила владу зважитись на перерахунок голосів на виборах

Смерть сімох іранців змусила владу зважитись на перерахунок голосів на виборах
У Ірані можуть перерахувати голоси, подані на президентських виборах в минулу п"ятницю. Рада Варти конституції, надпарламентський орган, що спостерігав за виборами і за підведенням підсумків, готова до перерахунку в спірних регіонах, повідомляє державне телебачення.

За офіційною версією, під час виборів переміг діючий президент Махмуд Ахмадінежад, який обійшов реформатора Міру Хосейна Мусаві. Опозиціонери, проте, заявили про фальсифікацію і організували масові акції протесту. В понеділок під час демонстрації в Тегерані було убито сім людей.

Рада Варти конституції - найбільш впливовий іранський орган. У нього входять 12 осіб: 6 представників духівництва призначає вищий керівник країни, а 6 юристів - парламент. Варта конституції має право накласти вето на законопроект, схвалений парламентом, якщо визнають його невідповідним ісламському праву.

Напередодні вищий керівник Ісламської Республіки аятолла Алі Хаменєї розпорядився розслідувати можливі порушення, хоча раніше він же вітав перемогу Ахмадінежада і закликав опозицію визнати підсумки виборів.

В неділю Мусаві офіційно зажадав анулювати підсумки президентських виборів. В той же час Ахмадінежад наполягає, що голосування було чесним і справедливим. Протести проти підсумків голосування він порівняв з "безладами після футбольного матчу".

У вівторок іранське державне телебачення передало, що ініціатори безладів в Тегерані, що призвели до загибелі людей, заарештовані. У них виявлена велика кількість зброї і вибухівки.

Тим часом прихильники діючого президента і опозиціонери готують нові виступи в центрі столиці. В понеділок в акціях протесту взяли участь сотні тисяч осіб, були заарештовані десятки активістів. Затримали й високопоставлених політиків-реформаторів.

Судячи з усього, іранська влада все менше підтримує президента Ахмадінежада, відзначає кореспондент ВВС в Ірані. Спікер парламенту Алі Ларіджані засудив дії з придушення протестів і поклав відповідальність за насильство на міністра внутрішніх справ.

Міністри закордонних справ ЄС закликали до розслідування можливих порушень, а президент США Барак Обама висловив "серйозну стурбованість" у зв"язку з насильством в Ірані, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Смерть сімох іранців змусила владу зважитись на перерахунок голосів на виборах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути