Ексклюзиви
вівторок, 16 червня 2009 10:38

Поки іранці вмирають на акціях протесту, Ахмадінежад приїхав до Росії

Поки іранці вмирають на акціях протесту, Ахмадінежад приїхав до Росії
Іранський лідер Махмуд Ахмадінежад прибув до Єкатеринбургу, щоб взяти участь в саміті ШОС, що проходить там.

Це перший офіційний візит іранського лідера в іншу країну з моменту президентських виборів, які відбулися минулого тижня.

12 червня в Ірані пройшли президентські вибори, перемогу на яких отримав діючий президент Махмуд Ахмадінежад. Згідно з офіційними даними, він набрав 62,63% голосів. Його головний суперник, опозиціонер-реформіст і колишній прем"єр Мір Хоссейн Мусаві - 33,75%. У голосуванні взяли участь 85% з 46,2 мільйонів іранських виборців.

У свою чергу, прихильники Мір Хоссейна Мусаві організували багатотисячний мітинг з метою опротестувати результати президентських виборів. Вчора Міністерство внутрішніх справ Ірану оголосило мітинг поза законом. В результаті, декілька людей під час несанкціонованого мітингу постраждали, сім осіб було убито.

Відзначимо, що результати виборів у багатьох країн викликали підозри. Так, в Люксембурзі під час зустрічі глав іноземних відомств Євросоюзу міністр закордонних справ Франції Бернар Кушнер заявив, що вимагає перевірки результатів виборів президента в Ірані.

Президент США Барак Обама відзначив, що іранський народ має сам обрати свого лідера. Він підкреслив, що стурбований тим, що в країні відмічено наростання насильства через відмову опозиції визнати результати нещодавніх виборів.

Обама попросив не звертати уваги на ситуацію - будь-яке розслідування результатів виборів в Ірані не повинне закінчуватись кровопролиттям, заявив американський лідер.

Полит.ру

Зараз ви читаєте новину «Поки іранці вмирають на акціях протесту, Ахмадінежад приїхав до Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути