Ексклюзиви
вівторок, 22 вересня 2009 12:59

Іракський журналіст переїжджає до Швейцарії для боротьби с Бушем

Іракський журналіст переїжджає до Швейцарії для боротьби с Бушем

Іракський журналіст Мунтазер аль-Зайді, що відбув тюремний термін за кидання черевиками в екс-президента США Джорджа Буша, заявив, що має намір переїхати до Швейцарії.

Знаходячись в цій країні, аль-Зайді збирається домогтись того, щоб Буш був "засуджений за військові злочини, здійснені під час окупації Іраку".

Про це журналіст заявив в інтерв"ю швейцарському телеканалу TSR. За словами аль-Зайді, для організації міжнародної кампанії з притягання колишнього президента США до кримінальної відповідальності він обрав Швейцарію з двох причин.

По-перше, як пояснив аль-Зайді, ця країна є нейтральною і її влада "не підтримала американське вторгнення до Іраку". По-друге, на думку журналіста, "демократичні традиції Швейцарії є прикладом для всього світу".

За словами журналіста, до "антибушівської кампанії" він має намір привернути іракців, які проживають в Швейцарії, а також численні міжнародні правозахисні організації, штаб-квартири яких розташовані в цій країні.

Коли Мунтазер аль-Зайді переїде до Швейцарії, поки не повідомляється. Інтерв"ю було записане 17 вересня в "секретному місці".

Де зараз знаходиться іракський журналіст, теж не уточнюється. За словами його родичів, він відправився до Сирії, а потім аль-Зайді має намір пройти реабілітаційний курс в Греції.

Нагадаємо, Мунтазер аль-Зайді, який вийшов 15 вересня з іракської в"язниці, відразу заявив про те, що під час ув"язнення до нього застосовувалися тортури: його нібито били шматками труб і катували за допомогою електрики.

14 грудня 2008 року журналіст під час багдадського брифінгу кинув в Буша черевики, супроводжуючи метання фразою: "Це тобі прощальний поцілунок від іракського народу, собака. Це за вдів, сиріт і тих, хто загинув в Іраку!"

У березні 2009 року Мунтазер аль-Зайді був засуджений до трьох років позбавлення волі, проте потім за зразкову поведінку йому двічі знижували термін ув"язнення. У багатьох арабських країнах вчинок журналіста викликав масові акції на його підтримку, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Іракський журналіст переїжджає до Швейцарії для боротьби с Бушем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути