Ексклюзиви
пʼятниця, 29 жовтня 2010 11:42

Індонезійський вулкан відновив смертоносні викиди (ФОТО)
11

Фото: Фото: Reuters

Вулкан Мерапі в центрі Яви, що дещо втих після смертоносних викидів у вівторок, з минулого вечора знову випускає потоки лави і пірокластичні хмари (розжарені хмари попелу, вулканічних порід і газів, здатні пересуватися зі швидкістю в сотні кілометрів на годину), які жителі його схилів звуть "баранчиками".

"О 19.54 за місцевим часом (15.54 за київським) досить великі розжарені хмари рушили на південь, і практично в той же самий момент почалося витікання лави", - розповів газеті Jakarta Globe глава Центру вулканології і зниження геологічних ризиків (ЦВЗГР) Індонезії Суроно (Surono).

За його словами, витікання лави - це обнадійлива ознака: судячи з наявного досвіду, воно може говорити про те, що активність "вогненної гори" незабаром почне знижуватися.

Про нові руйнування і жертви поки нічого не відомо.

Раніше повідомлялося, що кількість жертв цунамі і виверження вулкана в Індонезії перевищила 400. Згідно з заявами влади, сотні людей продовжують вважатися зниклими безвісти.

Потужність пірокластичних хмар, що викидаються Мерапі в даний час, помітно менша, ніж три дні тому - вони розповсюджуються не більше ніж на два кілометри від кратера.

Судячи з усього, виверження Мерапі продовжиться ще декілька тижнів, проте "вогненна гора" вже витратила приблизно третину енергії, що скупчилася в її жерлі, заявив в п'ятницю глава секції ЦВЗГР І Геде Ваян Свантіка.

І хоча можливість сильного вибуху виключити не можна, все ж таки, ймовірно, енергія, що залишилася, вивільнятиметься поступово, вважає він.

"Якщо це відбудеться одномоментно, то буде сильний вибух, але я сподіваюся, що процес йтиме поступово. Чим частіше (будуть невеликі викиди), тим краще, тим швидше все це закінчиться", - додав вулканолог.

Крім того, відзначив він, минулої ночі на вершині Мерапі вперше був видний нерухомий вогонь, що говорить про формування над кратером нового куполу.

РИА "Новости"

Зараз ви читаєте новину «Індонезійський вулкан відновив смертоносні викиди (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути