четвер, 28 жовтня 2010 10:36

У Росії вулкан Шивелуч викинув попіл на висоту 10 км (ФОТО)

На Камчатці почалося виверження вулкана Шивелуч. Гігант викинув попіл на висоту до 10 кілометрів. У районі селища Усть-Камчатськ (близько 90 кілометрів від вулкана) відзначається попелопад.

Дорога, що з'єднує цей населений пункт з рештою території краю, закрита через обмежену видимість, передає ИТАР-ТАСС.

Як повідомили в Камчатській філії Геофізичної служби Російської академії наук, різкий сплеск активності Шивелуча був зафіксований сьогодні о 02:00 за місцевим часом (17:00 за київським часом 27 жовтня).

Через 4 години - о 06:00 за місцевим часом (21:00 за київським часом) в Усть-Камчатську почався попелопад. Ще через 2 години - о 08:00 за місцевим часом (23:00 за київським часом) супутники зафіксували хмари попелу, викинутого гігантом на висоті 10 кілометрів над рівнем моря. Попільні хмари зміщуються на схід, розповів представник камчатського філії Геофізичної служби РАН.

За даними диспетчерської служби підприємства "Камчатавтодор", на ділянці автотраси Ключі - Усть-Камчатськ відзначається попелопад. Видимість не перевищує метра. Через це рух транспорту там в цей час неможливий.

Шивелуч - найпівнічніший діючий вулкан Камчатського півострова. Абсолютна висота гіганта - 3 тисячі 283 метри. Найвища точка активної частини, що називається Молодий Шивелуч, - 2,8 кілометра над рівнем моря. Діаметр основи вулкана - 45-50 кілометрів. Його загальна площа - не менше 1300 квадратних кілометрів. Він є одним із найбільших вулканів Камчатки.

В останні роки для вулкана були характерні слабкі та помірні виверження тривалістю від декількох місяців до двох-трьох років. Періоди активізації Шивелуча фіксувалися в 1980-1981 і 1993-1995 роках. Останнє виверження, яке належало до розряду катастроф, відбулося в листопаді 1964 року.

З 2001 року спостерігається активізація вулкана. У його кратері спостерігається зростання екструзійного купола (нагромадження в'язкої лави над гирлом вулкана). За поведінкою гіганта ведеться безупинне спостереження.

Раніше Gazeta.ua повідомляла, що в Індонезії в результаті виверження вулкану на острові Ява загинули щонайменше 13 людей. Кілька людей госпіталізовано з опіками від вулканічного попелу, проте їх точну кількість поки невідомо.

Повідомляється, що із зони лиха евакуйовано близько 19 тис. осіб.

Зараз ви читаєте новину «У Росії вулкан Шивелуч викинув попіл на висоту 10 км (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути