Ексклюзиви
понеділок, 25 жовтня 2010 12:59

На Яві прокинувся найнебезпечніший у країні вулкан (ФОТО)

Центр вулканології і зниження геологічних ризиків (ЦВЗГР) Індонезії оголосив у понеділок вранці четвертий, найвищий ступінь готовності до виверження на вулкані Мерапі в провінції Центральна Ява - одному з найбільш густонаселених районів планети.

Мерапі (що в перекладі з індонезійської означає "вогняна гора") є одним з найактивніших вулканів Індонезії - країни, що посідає перше місце у світі за кількістю подібних "вогняних гір". Він розташований в безпосередній близькості від одного з найважливіших міст Яви - Джокьякарти.

Другий рівень готовності до виверження був оголошений на "вогненній горі" ще 20 вересня, а після місяця наростання активності Мерапі ЦВЗГР підняв його до третього, поставивши вимогу 21 жовтня припинити всю діяльність в радіусі 8 кілометрів від вершини.

Проте минулими вихідними почалося витікання лави в напрямку річки Гендол. Над вулканом увесь цей час відбувалися нові викиди вулканічних порід.

"Офіційна" висота Мерапі становить 2,968 кілометра, однак для активного вулкана ця величина змінна: при сильних викидах вона може збільшуватися на десятки метрів упродовж декількох тижнів.

За оцінками глави Бюро з пом'якшення наслідків стихійних лих провінції Центральна Ява Джарота Нугрохо (Djarot Nugroho), зі схилів "вогняної гори" необхідно терміново евакуювати майже 54 тисячі осіб, для розміщення яких вже створено 22 тимчасових таборів.

Евакуація населення сіл, розташованих в безпосередній близькості від кратера вже почалася. Наразі евакуйовано близько чотирьох тисяч осіб.

Мерапі є не тільки одним з найактивніших, але і належить найбільш небезпечних вулканів Індонезії: вже в 1994 році отруйні хмари забрали життя майже 70 людей.

За матеріалами РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «На Яві прокинувся найнебезпечніший у країні вулкан (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути