четвер, 20 грудня 2007 12:15

Індіанці лакота оголосили незалежність від США

Представники вождів північноамериканського індіанського племені дакота (народи сіу) оголосили про розрив договорів, які були підписані більше 150 років тому з урядом США. Вони вийшли з складу США і готуються відкривати дипломатичні представництва в інших країнах.

"Ми більше не громадяни Сполучених Штатів Америки і всі ті, хто живуть в зоні п"яти штатів, які охоплює наша країна, можуть приєднатися до нас", - заявив давній борець за права індіанців Рассел Мінс репортерам і делегації болівійського посольства, присутнім в одній з церков Вашингтона на прес-конференції. Він відзначив, що всім охочим відмовитися від громадянства США будуть видані нові паспорти і посвідчення водіїв.

У посланні, направленому вождями дакота до державного департаменту США, повідомляється, що односторонній вихід з договорів обумовлений тим, що вони є "лише словами на папері, які не мають ніякої цінності". У документі наголошується, що "ці угоди неодноразово порушувалися з метою розкрадання культурних цінностей, земель і знищення звичаїв".

"Дакота підписали з урядом США 33 договори, яких відтепер ми не дотримуватимемося", - заявила, у свою чергу, Філліс Янг, яка брала участь в організації Міжнародної конференції з прав корінних народів у 1977 році.

Вихід з угод абсолютно легальний, говорить Мінс: "Це відповідає законам США, зокрема статті шостої конституції". "Це відповідає законам про договори, прийняті на Віденській конвенції і ратифіковані США і іншою частиною світової спільноти  1980. Ми маємо юридичне право бути вільними і незалежними", - сказав Мінс.

На прес-конференції вожді дакота заявили, що вже відвідали болівійське, чилійське, південноафриканське і венесуельське посольства, і просуватимуть свою справу і за кордоном.

Країна Дакота (Лакота) включає частини штатів Небраска, Південна Дакота, Північна Дакота, Монтана і Вайомінг.

Вожді дакота найближчими місяцями готуються відкрити дипломатичні місії у ряді країн.

Індіанці дакота почали боротьбу за незалежність 1974 року, прийнявши декларацію про незалежність на зразок Декларації про незалежність США від Англії. У вересні Організація Об"єднаних Націй прийняла декларацію з прав корінних народів, не дивлячись на опір Сполучених Штатів, які заявили, що вона протирічить їх власними законами, повідомляє "Інтерфакс".

Зараз ви читаєте новину «Індіанці лакота оголосили незалежність від США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути