понеділок, 12 листопада 2018 20:23

"Хочуть, щоб Росія перестала бути опудалом" - експерт розповів, чому Захід не розриває стосунки з РФ

"Хочуть, щоб Росія перестала бути опудалом" - експерт розповів, чому Захід не розриває стосунки з РФ
Петро Олещук: Дональд Трамп дуже обережно ставиться до українського питання. Фото: 112 Україна

Основна стратегічна комунікація між Україною та Америкою відбувається на рівні Державного департаменту, а не президентів.

Про це в коментарі для Gazeta.ua говорить політолог Петро Олещук, коментуючи розмову Трампа та Порошенка у Парижі.

"Не варто переоцінювати особисті зустрічі керівників держав. Треба зосереджуватися на налагоджені зв'язків з американським міністерством закордонних справ. У нас люблять говорити, що Трамп дав Україні "Джавеліни" (переносний протитанковий ракетний комплекс. - Gazeta.ua). Насправді цьому рішенню передувала довга підготовка та процедура узгодження. І відбувалася вона саме на рівні Держдепу", - сказав експерт.

На його думку, Дональд Трамп дуже обережно ставиться до українського питання.

"Воно йому неодноразово вилазило боком. Наприклад, ситуація з Полом Манафортом (з червня по серпень 2016 року обіймав посаду керівника виборчого штабу Трампа. Є центральною фігурою в розслідуванні щодо можливих незаконних зв'язків штабу президента США з російським керівництвом. Також Манафорта звинувачують в ухиленні від сплати податків і приховуванні мільйонів доларів, отриманих, зокрема, за роботу на колишнього президента України Віктора Януковича. — Gazeta.ua). Корупційний скандал навколо нього - це сильний репутаційний удар по самому Трампу. Були незрозумілі заяви щодо Криму. В українському питання усі чекають від американського президента помилки, яку можна було б потім використати проти нього", - вважає Петро Олещук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після "виборів" бойовиків Порошенко ініціює зміни до Конституції

Західні лідери могли б не запрошувати Путіна до Парижу, припускає політолог.

"Але зробили це. Світ поки не перейшов останньої межі щодо Росії. Це яскраво демонструє санкційна політика. Вона не є максимально жорсткою. Не направлена на реальне руйнування російської економіки. Є набагато серйозніші механізми. Їх використовували проти Ірану. Це арешт власності, зупинка фінансових операцій та ембарго на закупівлю енергоносіїв. Ніхто на Заході на це не піде. Їх політика щодо Росії направлена на те, аби вона перестала бути опудалом, яке лякає весь світ. Не хочуть, щоб РФ розвалилась, прагнуть перевиховати її. Нікому не треба друга Сирія, яка буде в 100 разів більшою. Та ще й з ядерною зброєю", - додає він.

11 листопада у Парижі відбулися заходи, присвячені закінченню Першої світової війни. Там були присутні лідери багатьох держав. У тому числі, Петро Порошенко, Володимир Путін, Дональд Трамп, Ангела Меркель та Емманюель Макрон.

Зараз ви читаєте новину «"Хочуть, щоб Росія перестала бути опудалом" - експерт розповів, чому Захід не розриває стосунки з РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути