вівторок, 14 грудня 2010 13:50

Ходорковського можуть випустити на волю лише після виборів - Фесенко

Ходорковського можуть випустити на волю лише після виборів - Фесенко

Експерти не очікують, що опального голову ЮКОСа Михайла Ходорковського у грудні випустять на волю. Зараз у цьому не зацікавлені усі провідні гравці.

Таку думку у коментарі Gazeta.ua висловив голова Київського інституту проблем управління ім. Горшеніна Володимир Фесенко.

"Ситуація принципово не зміниться. У Росії наближаються президентські вибори. На волі Ходорковський може стати символічним опозиційним гравцем", - вважає він.

На думку експерта, зараз будуть визначати, хто стане наступним президентом: Володимир Путін чи Дмитро Медведєв. Їхніми конкурентами традиційно стануть підконтрольні Володимир Жириновський, Геннадій Зюганов, у яких немає жодних шансів на перемогу.

"Зараз у Росії немає потужного серйозного опозиційного лідера. Тому вільний Ходорковський хоч не виграє вибори, зможе стати сильним опозиційним кандидатом, символічною фігурою, центром тяжіння. Отже, якщо його і випустять, то тільки після президентських виборів. Питання юридичної техніки тут не дуже важливе: йому можуть продовжити термін ув'язнення на декілька років, а потім скоротити його за амністією", - сказав Фесенко.

Він нагадав, що останній виступ Ходорковського був відверто опозиційний. І це може призвести до ще одного вироку на великий термін. А там уже будуть вирішувати, коли і яким чином його випускати.

На думку експерта, реакція міжнародної спільноти на наступний термін ув'язнення бізнесмена буде достатньо критична, але ніяких санкцій проти Росії не буде. Зараз Захід і провідні міжнародні інституції, зокрема НАТО, Європейський Союз, зацікавлені у партнерстві з Росією у питаннях Афганістану, стабільної ситуації у Європі як на енергетичних ринках, так і в політичному сенсі. Тому іти а якийсь конфлікт з нинішнім російським керівництвом через Ходорковського ніхто не наважиться.

"Будуть зауваження правозахисних організацій, критика у мас-медіа, буде знову заявлено, що у Росії не зовсім правова і демократична система. Але ніяких політичних санкцій чекати не варто", - підсумував політолог.

Нагадаємо, 15 грудня Хамовницький суд Москви винесе черговий вирок опальному бізнесмену Михайлу Ходорковському.

Зараз ви читаєте новину «Ходорковського можуть випустити на волю лише після виборів - Фесенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути