Ексклюзиви
середа, 30 січня 2008 12:37

Ходорковський оголосив голодовку на знак солідарності з Алексаняном

Михайло Ходорковський оголосив з 29 січня голодовку на знак солідарності з колишнім віце-президентом, а раніше начальником юридичної служби "Юкоса" Василем Алексаняном. Про це йдеться в заяві підприємця, направленій на ім"я генерального прокурора РФ Юрія Чайки і опублікованій на сайті прес-центру адвокатів Михайла Ходорковського і Платона Лебедєва.

Ходорковський пояснює своє рішення вдатися до подібного крайнього заходу тим, що в нього не залишається іншого вибору. Раніше Алексанян у Верховному суді Росії заявив, що слідчий Генпрокуратури Салават Карімов вимагає від нього дати свідчення, що влаштовують слідство, на керівників "Юкоса", обіцяючи в разі згоди Алексаняна надати йому необхідну медичну допомогу.

Алексанян був узятий під варту в квітні 2006 року. Він звинувачується в привласненні майна "Томскнефти" на суму понад 8 мільярдів рублів, розкраданні акцій "Східної нафтової компанії" (СНК) на суму понад 12 мільярдів рублів, а також легалізації отриманих злочинним шляхом коштів. Крім того, Алексаняна звинувачують у несплаті податків на суму понад три мільйони рублів.

За словами адвокатів колишнього віце-президента "Юкоса", у нього виявлено туберкульоз, і він майже осліпнув. Крім того, представник прокуратури розкрив, що Алексанян хворий на СНІД. У зв"язку з цим йому потрібне лікування в спеціалізованій клініці.

В УФСІН по Москві раніше заявили, що Алексанян переведений в лікарняне відділення СІЗО "Матроська тиша". Генпрокуратура не коментує висловлювань колишнього юриста "Юкоса".

Ходорковській і Лебедєв вже відбувають восьмирічний термін за звинуваченням у фінансових злочинах. Проти них заведена нова кримінальна справа. Слідство вважає, що керівники "Юкоса" викрали нафту на суму понад 850 мільярдів рублів. У разі визнання Ходорковського і Лебедєва винними їм загрожує новий тривалий термін, повідомляє Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Ходорковський оголосив голодовку на знак солідарності з Алексаняном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути