пʼятниця, 21 червня 2019 15:24

Харківська влада реанімує пам'ять про "маршала-м'ясника"

Харківська влада реанімує пам'ять про "маршала-м'ясника"
Під час засідання будівлю міськради пікетували активісти. На акції були присутні організації "Світанок", "Правий сектор", "Союз ветеранів АТО", "Традиція і порядок". Активісти тримали плакати з написами: "Жуков не маршал перемоги, а маршал смерті", "Стоп реванш". Фото: Уніан

Рішення Харківської міської ради повернути проспекту імені Петра Григоренка назву Жукова є протизаконним.

Про це в коментарі Gazeta.ua говорить співробітник Інституту національної пам'яті Богдан Короленко.

"Воно протирічить закону про засудження комуністичного тоталітарного режиму. Там вказано, що під декомунізацію потрапляють ті історичні особи, які займали керівні посади в органах радянської влади. Георгій Жуков був міністром оборони Радянського Союзу. Тож його іменем не можна називати будь-які вулиці або інші об'єкти. Рішення Харківської міської ради порушує закон України", - пояснює він.

Богдан Короленко наголошує, що Український інститут національної пам'яті закликав Кернеса не підписувати рішення Харківської міськради.

"Ми подали позов до Генеральної прокуратури. Вимагаємо скасування протизаконних дій харківської влади. Сподіваюсь, що, з огляду на пряме порушення українського законодавства, суд змусить депутатів Харківської міськради відмінити своє рішення та залишити проспекту його теперішню назву", - наголошує співробітник УІНП.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Опоблок" підтримав рішення харківських депутатів про повернення проспекту Маршала Жукова історичної назви

Дії Харківської влади - це не лише реванш проросійських сил, але й спроба реабілітації комуністичного тоталітарного режиму.

Реанімуючи пам'ять про "маршала-м'ясника" та підживлюючи цим міфологію Росії про "Вєлікую пабєду" Харківська міськрада намагається стерти пам'ять про Петра Григоренка - людину, яка свого часу кинула виклик радянській тоталітарній машині (Петро Григоренко - радянський генерал-майор. Виступав на захист кримських татар та інших депортованих народів. 1964-го за правозахисну діяльність розжалуваний до рядового і позбавлений усіх державних відзнак. Перебував у радянських тюрмах, таборах і "психушках". - Gazeta.ua)", - додає Богдан Короленко.

Депутати Харківської міської ради підтримали рішення про повернення проспекту Петра Григоренка імені радянського маршала Георгія Жукова. 2016-го його декомунізували.
Раніше міський голова Харкова Геннадій Кернес закликав городян підписувати петицію на сайті міськради, яка пропонувала повернути декомунізованому проспекту колишню назву.

Зараз ви читаєте новину «Харківська влада реанімує пам'ять про "маршала-м'ясника"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути