Ексклюзиви
вівторок, 04 вересня 2012 02:33

"Хаббл" сфотографував далеку наднову

Учені, що працюють з телескопом "Хаббл", опублікували фото наднової у галактиці, розташованій на відстані 50 мільйонів світлових років від Землі.

Автор: Фото: NASA
 

Мова йде про галактиці NGC 5806 в сузір'ї Діви. Самі знімки були зроблені ще на початку 2005 року, проте тільки тепер вони були витягнуті з архіву і оброблені (в даний час велика частина даних, зібраних "Хабблом", не оброблена). Вчені шукали сліди наднової SN 2004dg, вибух якої був зареєстрований у липні 2004 року.

Наднова, про яку йде мова, належить до класу так званих наднових типу II. Ці об'єкти - результат гравітаційного колапсу зірки з масою в межах від 8 до 40-50 сонячних наприкінці її життя.

Відмінною особливістю таких вибухів є наявність у спектрі водню. Нові знімки представляють для вчених інтерес в силу того, що дозволяють поглянути на наслідки таких потужних вибухів.

Учені підкреслюють, що сама галактика, про яку йде мова, не являє собою нічого цікавого. Це звичайна спіральна галактика з балджем (скупченням зірок) в центрі, а також надмасивної чорною дірою, розташованої там же.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колишній мікробіолог малює картини люмінісцентними бактеріями

Телескоп "Хаббл" працює на навколоземній орбіті з квітня 1990 року. За час свого функціонування він зробив більше мільйона спостережень. Дзеркало апарату діаметром 2,5 метра дозволяє стежити за багатьма унікальними процесами в космосі в тому числі і в оптичному діапазоні.

Зараз ви читаєте новину «"Хаббл" сфотографував далеку наднову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути