пʼятниця, 14 січня 2011 16:01

Астрономи "зважили" велетенську чорну діру (ВІДЕО)

Астрономи "зважили" велетенську чорну діру (ВІДЕО)

Американські вчені виміряли масу чорної діри в еліптичній галактиці М87.

Оскільки ця галактика, віддалена від нас усього на 50 млн світлових років, набагато перевершує за розмірами всі інші об'єкти в околицях Чумацького Шляху, її чорна діра також має бути надзвичайно великою. Раніше вчені, грунтуючись на результатах спостережень "Хаббла", оцінили масу діри в 3 млрд сонячних. Варто нагадати, що чорна діра в нашій Галактиці встигла накопичити лише 4 млн сонячних мас.

Зазначена оцінка, проте, була ненадійна. Автори спробували отримати більш точне значення, розглянувши рух зірок у М87. Виміри проводилися з використанням системи адаптивної оптики 8,1-метрового телескопа "Джеміні" і телескопа техаської Обсерваторії ім. Макдональда.

Спостереження виявили чітку закономірність: чим ближче до центру галактики розташовані світила, тим швидше вони рухаються. Встановивши це, вчені змоделювали дію центрального об'єкта на зірки і розрахували нове значення маси чорної діри в М87 - 6,6 млрд сонячних. Така оцінка в цілому узгоджується з представленими в червні позаминулого року обчисленнями, але все ж таки дещо перевершує знайдену тоді величину.

За словами учасника обох досліджень Карла Гебхардта, співробітника Техаського університету в Остіні, радіус горизонту подій чорної діри в центрі М87 повинен приблизно в чотири рази перевершувати радіус орбіти Нептуна. Цей факт дозволяє астрономам сподіватися на те, що незабаром вони все-таки отримають перші прямі докази існування горизонту подій.

За матеріалами Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Астрономи "зважили" велетенську чорну діру (ВІДЕО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути