середа, 28 лютого 2018 18:47

"Гудбай Саакашвілі", смерті на фронті і тилу та підкорення космосу - якою запам'яталась зима 2018
13

Сьогодні останній день зими 2018 року.

Чим запам'ятався цей період в історії України, зібрали в одному місці на Gazeta.ua.

7 грудня український боксер Василь Ломаченко захистив чемпіонський пояс за версією WBO у другій напівлегкій вазі в бою з кубинцем Гільєрмо Рігондо, достроково технічним нокаутом
Фото: boxingnewsonline.net
20 грудня ввечері служба безпеки України затримала заступника керівника протоколу прем'єр-міністра України Станіслава Єжова. Він нібито шпигував на користь РФ
Станіслав Єжов за спиною у Гройсмана перекладає під час візиту у 2016 році віце-президента США Джо Байдена
27 грудня відбувся обмін українських військових та цивільних, які побували у полоні бйойвиків на Донбасі
Україна віддала "306 сепаратистів в обмін на 74 заручника. Деякі з них у полоні провели більше 2 років

Грудень

Авторитетні видання у світі боксу Fight News та Boxing Scene визнали українського боксера Василя Ломаченка найкращим боксером 2017 року, а чемпіонський бій Ентоні Джошуа—Володимир Кличко - найкращим боксерським поєдинком 2017 року.

В Україні почали офіційно святкувати Різдво, яке припадає на 25 грудня. Цей день став вихідним, а 2 травня — робочим днем.

Кінець грудня ознаменував кількома гучними подіями - СБУ затримала заступника керівника протоколу прем'єр-міністра України Станіслава Єжова. Він нібито шпигував на користь РФ.

27 грудня - сталось дві великих події - в тестовому режимі запрацював біометричний контроль на кордоні з Росією. А на Донбасі відбувся наймасштабніший обмін полоненими - з окупованої території повернулися 73 українці.

Січень

Новий рік в Україні запам'ятався відсутністю снігу та теплом на вулиці.

Вже 1 січня країну сколихнула історія юриста Ірини Ноздровської. Її тіло знайшли у річці ­Кізка поблизу села Демидів Вишгородського ­району на Київщині. Зникла 29 грудня торік. Біля управління МВС У Київській обл. зібралось півтисячі активістів з вимогою знайти вбивць. 8 січня поліція затримала 63-річного Юрія Россошанського - його син збив машиною сестру Ноздровской в 2014 році. Він зізнався у вбивстві.

У середині січня в Україну прийшла страшна епідемія кору. Через низьку вакцинацію дітей, захворіло понад 2 тис. людей, при цьому від вірусу померли вісім осіб.

18 січня Верховна Рада прийняла в цілому законопроект про реінтеграцію Донбасу. 23 лютого його підписав президент Петро Порошенко. Замість АТО вводиться операція Об'єднаних сил під назвою "Заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації". Росія визнається державою-агресором, несе матеріальну і кримінальну відповідальність на території окупованої Луганської і Донецької областей.

У кінці січня на Донбасі українські військові звільнили села Катеринівку та Новоолександрівку від сепаратистів.

31 січня під час вранішньої пробіжки помер перший астронавт незалежної України Леонід Каденюк

Лютий

1 лютого Сенат Польщі прийняв закон про заборону "бандерівської ідеології". Закон передбачає кримінальне покарання за публічні звинувачення на адресу Польщі у злочинах, скоєних під час Голокосту, у пособництві нацистській Німеччині, військові злочини або злочини проти людяності.

6 лютого американська компанія SpaceX здійснила перший запуск надважкої ракети Falcon Heavy. В ракеті був автомобіль Tesla засновника компанії Ілона Маска.

10 лютого філософ Мирослав Попович помер у своїй квартирі на 88-му році життя. Йому зробили операцію на серці. Після неї переніс кілька мікроінсультів.

12 лютого з України видворили лідера "Руху нових сил" Михеіла Саакашвілі. Його видворили із України із дотриманням усіх юридичних формальностей у відповідності до судових рішень, які визнали, що він перебував не території України незаконно. В Державній прикордонній службі наголошують, що це не депортація, а реадмісія - повернення нелегала до країни, звідки він нелегально прибув (він прибув саме з Польщі у вересні 2017-го. - Gazeta.ua).

21 лютого спортсмен із Миколаєва Олександр Абраменко здобув для України золоту медаль на зимових Олімпійських іграх. Виграв змагання з фристайлу в лижній акробатиці. Це єдина нагорода для України на Олімпійських іграх у Пхьончхані, Південна Корея.

За зиму 2018 року на фронті загинуло 65 українських воїнів. У грудні 2017 році загинуло 27 українських воїнів, у січні 2018 року - 20, із них 14 - бойові втрати. У лютому загинуло 18 військових, з них 7 - небойові.

Внаслідок впливу активних циклонів у окремих областях України 28 лютого - 1 березня очікуються сильний сніг, хуртовини, ожеледиця, сильний вітер. У Карпатах - лавинна небезпека.

Зараз ви читаєте новину «"Гудбай Саакашвілі", смерті на фронті і тилу та підкорення космосу - якою запам'яталась зима 2018». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути