Ексклюзиви
вівторок, 27 травня 2008 14:38

Грузинська опозиція ліквідовує свій виборчий список

Виборчий блок "Об"єднана опозиція", незадоволений підсумками тих, що пройшли недавно в Грузії парламентських виборів, вирішив анулювати свій виборчий список. Таким чином опозиціонери, що раніше відмовилися від депутатських місць на знак протесту, хочуть унеможливити те, що хтось з їх лав погодиться прийняти мандат і тим самим зірве запланований бойкот парламенту.

Нагадаємо, що, за офіційними даними грузинського ЦВКа, вибори, що відбулися 21 травня, виграла правляча партія "Єдиний національний рух". Вона отримала конституційну більшість, тобто більше двох третин мандатів.

Відповідно до підрахунків ЦВКа, "Єдиному національному руху" дістануться 120 з 150 місць. "Об"єднана опозиція" може розраховувати тільки на 16 мандатів.

"Об"єднана опозиція" назвала офіційні підсумки голосування підтасованими і захотілажадала їх відміни. Рішення керівництва блоку відмовитися від мандатів підтримали також Лейбористська партія і Християнсько-демократичний рух, які отримують в парламенті нового скликання невелике число місць.

Тим часом представники правлячої партії дали зрозуміти, що загроза бойкотувати парламент їх не турбує. "Якщо в парламенті є конституційна більшість, це означає, він легітимний", - заявив депутат Георгій Церетелі. Його колега Петрові Мамрадзе, зі свого боку, відзначив, що в список "Об"єднаної опозиції" було включено більше ста чоловік, а це дає власті можливості для маневру. "Відмовляться перші десять - ми запропонуємо наступним десяти. Відмовляться вони - запропонуємо наступним. Хтось погодиться", - сказав він.

Мамрадзе висунув і альтернативний план. "Адже ми можемо просто не задовольнити їх заяви. Раз вони вплуталися у вибори, хай виконують свої функції, - пояснив парламентарій. - Вони можуть бойкотувати засідання, але все одно будуть депутатами".

Нагадаємо, що 10 червня, коли палата нового скликання приступає до роботи, "Об"єднана опозиція" має намір влаштувати перед будівлею парламенту масовий мітинг. Лідер блоку Леван Гачечіладзе, якого цитує "Грузія Online", заявив, що його прихильники не дозволять депутатам працювати, "навіть якщо для цього доведеться увірватися всередину", повідомляє ІА "Новости-грузия"

Зараз ви читаєте новину «Грузинська опозиція ліквідовує свій виборчий список». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути