четвер, 20 вересня 2012 15:32

Грузини обурилися через побиття в'язнів. Українців жорстокість не вражає

Грузини обурилися через побиття в'язнів. Українців жорстокість не вражає
Вчора у найбільших містах Грузії на вулиці вийшли тисячі людей. Фото: reuters.com

У Грузії розпочалися масові протести після оприлюднення відео ґвалтування та побиття в'язнів однієї з тюрем у Тбілісі. Вже в ніч на середу тисячі людей вийшли на протести у Тбілісі, Батумі, Поті та Горі. Міністр з питань виконання покарань Хатуни Калмахелідзе негайно подала у відставку.

"Є факти, доведені рішенням Європейського суду з прав людини, про масові побиття бранців. Загони спецпризначення заводили у в'язниці, вони били людей, просто щоб потренуватися. Ці факти встановлені. Тим не менш, жодної людини в Україні не було за це покарано", - заявив Gazeta.ua виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Володимир Яворський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий омбудсмен пообіцяла всерйоз зайнятися запобіганням катувань у в'язницях

На його думку, українців не так вражає жорстокість. Суспільству до в'язнів байдуже, оскільки частина людей вважає, що злочинці не можуть мати прав людини. Більше зважають лише на свої проблеми. Тому люди не зважають на тортури, поки вони не стосуються їх особисто.

"Якби справді було обурення серед населення, і на площу вийшла тисяча людей, це б змусило владу щось зробити. Хоча, при цьому покарали б лише окремих людей. Саму систему це б не змінило. І це глобальна проблема. Тому що жорстокість відбувається через відсутність незалежного контролю. У Європі є дуже багато правил, які допомагають попереджати насильство у пенітенціарній системі. У нас їх не хочуть запроваджувати", - наголосив Яворський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У підземній в"язниці НКВС прокладають труби

Він зазначив, що Грузія - більш прогресивна країна. Там відбулося багато реформ, які чітко показували, що держава не толерує жорстоке поводження із в'язнями. Було багато прикладів, коли звільняли за порушення прав людини.

"І раптом виявилося, що в Грузії є насилля. Населення побачило те, чого в країні давно не було. А в Україні прокуратура ніколи не хоче обвинувачувати посадовців, причетних до тортур. Мало того, ці люди просуваються по службі", - наголосив правозахисник.

Зараз ви читаєте новину «Грузини обурилися через побиття в'язнів. Українців жорстокість не вражає ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути