четвер, 30 серпня 2012 23:30

"Бійня у Грузії вигідна тільки Росії" - політолог

"Бійня у Грузії вигідна тільки Росії" - політолог
фото:ick.ge

МВС Грузії провело спецоперацією, що проходить поблизу дагестанської лінії грузино-російського кордону. За попередніми даними 11 бойовиків ліквідовано. Серед спеназу та поліції також є втрати. Перед цим бойовики захопили заручників

- Об'єктивно в Грузії популярна версія, що це російські диверсанти, - каже грузинський політолог Гела Васадзе. Але сьогодні сайт ісламського спротиву в Дагестані оголосив, що це були їхні маджохеди. Тому в Кахетії були дійсно бойовики.

Політолог розповів, що бойовиків виявили випадково:

- Там важкодоступна місцевість і прикордонників дуже легко обійти. Але місцеві хлопці випивали, а коли повертались до села, то наштовхнулись на озброєну групу. Бойовикам їх взяли в заручники.  Для нас зараз загадка,  нащо вони брали тих хлопців в заручники? Але чомусь взяли. Далі їх обміняли на поліцейських, а потім на спецназівців, які погодились стати заручники в обмін на хлопців.

- Васадзе поюяснює початок бою тим, що маджохеди не звикли здаватись, а грузини думали, що там диверсанти. "Маджохеди бояться видачі їх Росії. Але Грузія не видала б їх росіянам. Є міжнародні нормі, які забороняють здавати людей, якщо їм там загрожують тортури чи смерть. Вони це не врахували або просто не знали. Боялись, що їх віддатуть росіянам на вірну смерть. Тому здатись не могли. Але грузинський спецназ теж не знав, хто вони такі. Чи вони російські диверсанти, чи представники Імаратау Кавказу, чи просто бандити? Тому їх ніхто не міг відпустити. Одні не могли здатись, інші не могли відпустити.  Чому розпочалсь стрільба? Не відомо. Зараз шість бойовиків заблоковані в горах. Там великий туман, що ускладнює їх затримання.

На думку політолога, вигідною ситуація є тільки для Росії, яка може роздути конфлікт між Грузією та Імаратом Кавказу.

- В Дагестані зараз хаос та намічається дуже серйозне протистояння. Тому цей випадок грає на  користь російським федералам. Може розгорітись конфлікт між грузинами та прихильниками Імарату Кавказу. Це вже видно на інтернет-форумах.  Імаратівці звинувачують Грузію у знищенні мусульман. Це не зовсім справедливо, бо Грузія не хоче оголошувати війну Імарату Кавказу.  Проблемою є те, що в грузинського керівництва нема комунікації з їх лідерами. Якби була комунікація, то конфлікт був би швидко погашений. Зараз він перейшов в соціальні мережі, де дуже багато провокаторів. Всі пишуть, які вони круті. Скоро в Грузії вибори і тепер будь-який терористичний акт можна списати на Імарат. Тому конфлікт можна роздути. Це дуже важливий момент.

"Зараз уже не важливо, провокація була спланована російською стороною чи Москві крупно повезло. Але це були бійці Імарату - це факт", - підсумовує політолог.

Зараз ви читаєте новину «"Бійня у Грузії вигідна тільки Росії" - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути