понеділок, 04 грудня 2006 13:33

Грузія поскаржиться Європейському суду на Росію за депортацію і тортури

Грузинське міністерство юстиції направить до Європейського суду з прав людини позов проти Росії за порушення прав грузин, яких депортували з території РФ. За інформацією консула республіки в Москві Зураба Патарадзе, затриманих тортували.

Зараз спеціальна комісія грузинського парламенту займається перевіркою фактів переслідування грузинів у Росії.

Зокрема, вдова громадянина республіки Тенгиза Тогонідзе, який помер у спеціальній камері для нелегалів, заявила, що її чоловікові відмовляли в медичній допомозі, а також катували електрошоком.

2 грудня ЗМІ повідомили про смерть біженки з Абхазії Манани Джабелія, яку також утримували в камері для іноземних громадян. Вона померла вже після того, як московський міський суд відмінив рішення про її депортацію, підтвердивши, що в Москві вона знаходилася на законних підставах.

За попередніми даними, причиною її смерті стала гостра серцева недостатність. Правоохоронні органи проводять перевірку цього випадку. Тим часом, перевірка, яку провела прокуратура Санкт-Петербурга за фактом смерті Тогонідзе, порушень закону не виявила.

Раніше офіційний представник Федеральної міграційної служби РФ Костянтин Полторанін заявив, що умови утримання грузинів у камерах для депортації "кращі, ніж у в"язниці".

Нагадаємо, що російські силові відомства активізували пошук нелегальних іммігрантів з Грузії, а також перевірку комерційних структур, що належать грузинам, на початку жовтня, після того, як в Тбілісі за підозрою в шпигунстві затримали декількох російських військових.

Військових звільнили через декілька днів, проте масові депортації грузин з Росії продовжилися. У кінці жовтня прем"єр-міністр Грузії Зураб Ногаїделі заявив, що "за останній місяць більше тисячі грузинів депортували з Росії".

Наразі російська влада розвернула чергову кампанію проти представників грузинської діаспори в РФ, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Грузія поскаржиться Європейському суду на Росію за депортацію і тортури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути