пʼятниця, 27 листопада 2020 18:30

Громадський комітет з вшанування пам'яті жертв Голодомору закликав згадати про трагедію в родинному колі

Громадський комітет із вшанування пам'яті жертв Голодомору-геноциду 1932—1933 років – недержавне громадське об'єднання, створене 2010 року з метою підтримки традиції вшанування пам'яті жертв Голодомору-геноциду. Адже 2010-2013 роках всі заходи зі вшанування пам'яті жертв Голодомору організовувалися громадськістю без участі державної влади, яка знівелювала питання національної пам'яті. До складу Громадського комітету входять громадські та культурні діячі, представники академічних установ, всього близько 40 учасників. 2020 року, до Дня пам'яті жертв Голодомору, Громадський комітет із вшанування пам'яті жертв Голодомору-геноциду 1932—1933 років поширив звернення до громадян України.

ЗВЕРНЕННЯ

Громадського комітету з вшанування пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 років – геноциду українського народу

Автор: Національний музей Голодомору-геноциду
 

2008 року, вперше в історії України, на державному рівні було започатковано вшанування Дня пам'яті жертв Голодомору через проведення спільного заходу влади, української та міжнародної спільнот. Цей крок засвідчив сформування громадянського демократичного суспільства, яке стало потужною суспільною силою, що взаємодіє з державою і впливає на владу.

За традицією, у цей день громадяни відвідують поминальне богослужіння, яке проводять глави українських церков, покладають символічні горщики та снопи з зерном до пам'ятників, а також запалюють лампадки в рамках загальнонаціональної акції "Запали свічу пам'яті", яку о 16:00 оголошує президент України. У церемоніальних заходах на території Меморіалу жертв Голодомору всі ці роки брали участь перші особи держави, представники українського політикуму, керівники іноземних країн, парламентів та міжнародних організацій, урядовці, дипломати, представники релігійних конфесій, регіональні делегації, громадські і культурні діячі та тисячі українців, нащадків жертв цього злочину.

Довгих 15 років в Україні формувалася традиція вшанування цього національного жалобного дня і вона живе своїм життям. Одним з етичних принципів, яких впродовж років дотримуються всі учасники церемонії, є відсутність прапорів та символіки політичних та громадських організацій, що свідчить про позакон'юнктурний і загальнонаціональний характер заходу, а також про об'єднання навколо цієї історичної дати українського суспільства. Адже історична пам'ять про Голодомор і усвідомлення незламності української нації є тим, що єднає Схід і Захід, Північ і Південь України.

Уже 2 роки поспіль заходи біля Свічки пам'яті у Києві набувають особливого символізму, адже на дніпровських схилах триває спорудження Музею Голодомору, будівництво якого відновлено після Революції Гідності. Проект його створення вперше в Україні реалізовується за принципом державно-приватного партнерства. Уряд України фінансує спорудження будівлі музею. Міжнародний благодійний фонд розвитку Меморіалу жертв Голодомору відповідає за залучення недержавних коштів від благодійників з України та всього світу для фінансування створення й втілення проекту експозиції музею та облаштування внутрішніх приміщень комплексу. Напередодні цьогорічного Дня пам'яті жертв Голодомору почала працювати краудфандингова платформа "Зерна правди", в рамках якої за перший тиждень об'єдналось понад 450 благодійників з усього світу. Їхній внесок є символічним вшануванням мільйонів жертв Голодомору, імена яких проступають на пророщеній благодійниками зернині.

Автор: zernapravdy.org
  Платформа «Зерна правди» (zernapravdy.org) розроблена як можливість кожному, незалежно від фінансової спроможності, соціального статусу, рівня публічності, стати благодійником Музею Голодомору
Платформа «Зерна правди» (zernapravdy.org) розроблена як можливість кожному, незалежно від фінансової спроможності, соціального статусу, рівня публічності, стати благодійником Музею Голодомору

Першими амбасадорами платформи стали громадські та культурні діячі, відомі в Україні і поза її межами. Створення платформи є свідченням волі українців до спільних дій, що формують простір свободи, утвердження історичної правди і справедливості, гідного вшанування суспільством кожної жертви Голодомору.

2020 рік для України та всього світу став часом особливих випробувань, пов'язаних з пандемією. Саме тому Громадський комітет із вшанування пам'яті жертв Голодомору-геноциду 1932—1933 років закликає всіх про перенесення акценту з проведення масових меморіальних заходів у медійну сферу та до усвідомленого вшанування пам'яті жертв трагедії у родинному колі, зокрема, до активної участі в акції "Запали свічку".

Тих, хто все ж вирішить прийти з родинами до меморіалів та пам'ятних знаків у інших містах, ми просимо дотримуватися соціальної дистанції, взаємної поваги та дисципліни з метою запобігання поширенню коронавірусу.

Цьогоріч ми будемо очікувати на онлайн-звернення президента Володимира Зеленського, хвилину мовчання за мільйонами жертв Голодомору та панахиду, яку 28 листопада 2020 року о 15:20, на території Національного музею Голодомору-геноциду, відслужать Блаженніший Епіфаній, Митрополит Київський і всієї України, Предстоятель Православної церкви України та Блаженніший Святослав, Глава Української греко-католицької церкви.

Пам'ятаймо, про непереборність правди, про Голодомор та непересічну роль її поширення у розбудові і зміцненні єдності українського світу.

Зараз ви читаєте новину «Громадський комітет з вшанування пам'яті жертв Голодомору закликав згадати про трагедію в родинному колі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути