понеділок, 22 лютого 2010 10:57

Греція не потребує фінансової допомоги ЄС

Греція не потребує фінансової допомоги ЄС
Греція не потребує фінансової допомоги країн єврозони, заявив в інтерв"ю ВВС прем"єр-міністр Греції Георгіос Папандреу.

За його словами, державі потрібна політична підтримка для того, щоб вона могла брати у борг гроші за тими самими процентними ставками, що і інші країни, що входять в зону єдиної європейської валюти.

Уряд Греції планує скоротити в нинішньому році дефіцит бюджету з 12,7% до 2,8%, відзначив прем"єр-міністр країни.

Нагадаємо, що економіка Греції знаходиться в глибокій рецесії, прибутковість грецьких держоблігацій росте, що ускладнює обслуговування державного боргу. Дефіцит бюджету Греції досяг в 2009 р. відмітки в 12,7% від валового внутрішнього продукту (ВВП) країни, тоді як базові угоди єврозони припускають, що бюджетні дефіцити країн-учасниць валютного союзу не повинні перевищувати 3% ВВП.

Грецький уряд вважає, що ЄС повинен надати конкретну програму допомоги країні у випадку, якщо така допомога дійсно знадобиться. Греція підкреслює, що в даний час державі не потрібна пряма допомога з боку Євросоюзу, проте інвестори повинні бути упевнені, що у Європи є детальний план допомоги Афінам, який при необхідності буде введений в дію. Греція хотіла б, щоб європейські країни розробили механізм, який у разі потреби допоможе країнам єврозони, які не в змозі платити по рахунках.

Аналітики розглядають декілька можливих сценаріїв участі європейських урядів в долі Греції. Наприклад, казначейства країн єврозони могли б у разі потреби надати Греції бридж-фінансування з наявних резервів, які вони підтримують для короткострокового міжурядового кредитування. ЄС в цілому або окремі країни (такі, як Франція або Німеччина) від імені блоку могли б безпосередньо надати Греції екстрений кредит. З більш маргінальних сценаріїв називаються випуск єдиних зобов"язань єврозони, втручання МВФ і обмеження "зверху" на торгівлю кредитними дефолтними свопами (CDS) на суверенний борг, передає РБК-Україна.

Зараз ви читаєте новину «Греція не потребує фінансової допомоги ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути