четвер, 03 квітня 2008 12:25

Греція наклала вето на запрошення в НАТО Македонії через назву країни

Греція наклала вето на запрошення Македонії в НАТО. Про це прем"єр-міністр Греції Константінос Караманліс заявив під час офіційної вечері в середу ввечері з лідерами країн Північноатлантичного альянсу.

Глава уряду Греції підкреслив, що Афіни не можуть дати згоду на запрошення Колишньої Югославській Республіки Македонія (КЮРМ) стати членом НАТО, поки не буде вирішено питання про її назву.

Греція виступає проти того, щоб сусідня країна використовувала назву "Македонія", яку носить також північна грецька область. Афіни побоюються, що офіційне міжнародне визнання такої назви колишньої югославської республіки створить передумови для її територіальних претензій відносно Греції.

За даними грецьких джерел, "Франція, Італія, Іспанія, Ісландія та Люксембург висловили підтримку позиції Греції, тоді як Угорщина, Словаччина, Бельгія, Нідерланди та Німеччина з розумінням поставилися до грецьких аргументів".

За словами того ж джерела, "запрошення Скоп"є без яких-небудь умов підтримали Туреччина, Словенія, Чехія, Естонія і Литва. І хоча аналогічний настрій мали Данія, Болгарії та Норвегія, їхні керівники висловлювалися із цього приводу з меншим ентузіазмом. Канада, Великобританія та Португалія утрималися від того, щоб зайняти певну позицію з даного питання".

Президент Франції Ніколя Саркозі надав найпалкішу підтримку грецької позиції. "Ми солідарні з греками, ми вважаємо, що рішення /по питанню про назву/ має бути знайдене, - сказав він в своєму звернені до учасників вечері. - У мене угорське коріння, але у мене також є грецьке коріння, і я повністю його враховую", - передають слова Саркозі грецькі ЗМІ.

Під час прийому, що передував офіційній вечері, прем"єр Караманліс мав коротку бесіду з президентом США Джорджем Бушем.

Офіційний представник НАТО Джеймс Аппатурай заявив після вечері журналістам в Брюсселі, що Греція дала ясно зрозуміти, що, не дивлячись на той факт, що вона хоче, щоб Колишня Югославська Республіка Македонія вступила в НАТО якнайскоріше, вона не може дати свою згоду на це до тих пір, поки питання про назву сусідньої країни залишається невирішеним.

Враховуючи позицію Греції, зусилля за рішенням питання про назву повинні бути продовжені, сказав Аппатурай. За його словами, всі країни- члени НАТО бажають найшвидше знайти компромісне рішення, проте це не означає, що встановлені якісь конкретні терміни, передає ІТАР-ТАРС.

Зараз ви читаєте новину «Греція наклала вето на запрошення в НАТО Македонії через назву країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути