Ексклюзиви
понеділок, 18 червня 2007 17:38

Гонка озброєнь досягла рівня часів холодної війни

Через 15 років після закінчення конфронтації між Сходом і Заходом об"єми військових бюджетів у всьому світі досягли рівня часів холодної війни. Об"єми військових бюджетів в 2006 році зросли на 3,5% і склали 1,2 трлн доларів. Це рівень 1988 року.

Лідером в гонці озброєнь, як і в попередні роки, за даними прес-релізу SIPRI, залишаються США. Вони витратили на військові потреби 528 млрд доларів. Це половина того, що витрачає на оборону вся планета. Слідом за Вашингтоном йдуть Лондон, Париж, Пекін і Токіо. Москва займає в цьому списку шосте місце.

Перше місце як і раніше належить США, на які доводиться 46% світових військових витрат. Якщо в 2005 році США витрачали на військові потреби 505 млрд доларів, то в 2006-му ця цифра виросла до 529 мільярдів, що пояснюється веденням військових дій в Іраку і Афганістані. На другому місці в світі по військових витратах перебуває Великобританія (59 млрд), на третьому - Франція (53 млрд).

По рівню військових витрат Китай обігнав Японію і зайняв перше місце в Азії. Аналітики SIPRI порахували, що по витратах на модернізацію армії Китай піднявся на четверте місце в світі. Його річні витрати складають трохи менше 50 млрд доларів в порівнянні з 43,7 млрд, які витрачає на ці цілі Японія.

В цілому, після розпаду Варшавського договору і СРСР і після короткого періоду зниження витрат на "війну" - більш ніж на чверть з 1990 по 1995 рік, сукупні оборонні витрати знов почали рости. Останні 10 років вони підвищуються безперервно, і навіть швидше, ніж в роки холодної війни. В кінці 80-х років минулого століття вони збільшувалися на 2,5% в рік, зараз - на 6%. Змінилася і структура витрат. У 2006 році 46% всіх витрат на військові потреби доводилися на Сполучені Штати, ще 20% - на їх партнерів по НАТО.

Іншими словами, кожні два з трьох доларів, витрачених на зброю, доводяться на Північноатлантичний альянс. Витрати Китаю і Росії, за даними SIPRI, складають відповідно 3 і 4% від світових витрат на озброєння. При цьому стокгольмські експерти підкреслюють приблизність своїх оцінок, оскільки ні Пекін, ні Москва не надають повних даних у відкритому доступі.

До оцінок SIPRI треба підходити достатньо обережно, оскільки, наприклад, основні військові витрати США пов"язані не із закупівлями військової техніки і зброї для Пентагону, а з витратами на війну в Іраку і Афганістані, повідомляє NEWSru.



Зараз ви читаєте новину «Гонка озброєнь досягла рівня часів холодної війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути