субота, 09 лютого 2008 19:04

Голлівудські сценаристи закінчили страйк

Голлівудські сценаристи закінчили страйк

Профспілка, яка представляє голлівудських сценаристів, в суботу повідомила про досягнення "попередньої угоди" з альянсом продюсерів кіно і телебачення США після тримісячного страйку.

"Хоча ця угода неідеальна і не те, на що ми заслуговуємо за незліченні години важкої роботи і нужди, наш страйк став успіхом", - мовиться в електронному листі Гільдії письменників Америки, адресованому своїм членам.

Очікується, що в суботу члени Гільдії зберуться в Нью-Йорку і Лос-Анджелесі для обговорення умов договору, процесу ратифікації і завершення страйку.

Голлівудські сценаристи страйкували з початку листопада 2007 року. Гільдія письменників Америки добивається збільшення розміру авторських гонорарів, що виплачуються сценаристам з прибутку від продажів DVD із записом фільмів і телешоу, а також проглядань їхніх записів в інтернеті.

Розважальна індустрія - третя за кількістю робочих місць галузь в окрузі Лос-Анджелес після торгівлі й туризму. У ній зайнято 254 тисячі людей.

Прибуток від американської розважальної індустрії, за оцінками фахівців, складає близько 30 мільярдів доларів щорічно. Більше двох третин цієї суми - прибуток від продажів DVD: у 2005 році обсяг ринку відеопродукції для домашнього перегляду в США склав 24 мільярди доларів.

В даний час письменники отримують по п"ять центів з кожного проданого відеоносія із записом фільму, авторами сценарію якого вони є. Така цифра була встановлена ще в 1985 році.

Попередній великий страйк американських сценаристів пройшов майже 20 років тому - в 1988 році. Акція тривала п"ять з половиною місяців і нанесла шоу-індустрії, яка є важливим сектором економіки США, збиток в 500 мільйонів доларів.

За оцінками експертів, у випадку, якщо нинішній страйк затягнеться на аналогічний термін, розмір економічних збитків може перевищити мільярд доларів.

Через акції протесту вже скасовано одну з найважливіших кіноцеремоній року - вручення "Золотих глобусів" 13 січня. Вона пройшла у форматі прес-конференції, оскільки голівудські зірки відмовилися від відвідин церемонії вручення "Золотих глобусів" на знак підтримки драматургів.

Як зазначають місцеві ЗМІ, в результаті скасування урочистої церемонії вручення "Золотих глобусів" економіка Лос-Анджелеса позбулася близько 80 мільйонів доларів надходжень від туристів, які приїхали б на одну з головних кіноподій року, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Голлівудські сценаристи закінчили страйк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути