вівторок, 24 квітня 2007 14:04

Головним кандидатом на пост президента Туреччини став міністр закордонних справ

Кандидатом в президенти Туреччини від правлячої консервативно-демократичної "Партії справедливості і розвитку" (AKP) висунутий міністр закордонних справ в уряді Реджепа Тайіпа Ердогана - Абдулла Гюль (Abdullah Gul), передає агентство AFP.

Сам Ердоган підтвердив, що не висуватиметься в президенти. "Абдулла Гюль, разом з яким ми заснували наш рух . виявився тим, хто буде висунутий на виборах 11 президента Туреччини", - повідомив Ердоган.

Раніше повідомлялося, що остаточно з кандидатурою свого висуванця "Партія справедливості і розвитку" повинна була визначитися в четвер, 26 квітня. При цьому чутки про можливе висунення Ердогана викликали масові протести з боку турецьких секулярістів.

Вони вважають, що колишній ісламізм, що позиціонує себе як консервативний демократ, недостатньо прихильний ідеї світської держави, основи якої були закладені "батьком турецької нації" Кемалем Ататюрком.

Нагадаємо, що у вівторок, 24 квітня, парламент Туреччини визначив дату майбутніх президентських виборів. Перше голосування по кандидатурі майбутнього президента депутати проведуть в п"ятницю, 27 квітня. Другий тур запланований на 2 травня, третій - на 9 травня і четвертий - на 15 травня.

Абдулла Гюль зберігає всі шанси на перемогу. Його "Партія справедливості і розвитку" займає 353 парламентських місця з 550. Тим часом у перших двох турах, де для перемоги потрібне схвалення двох третин парламенту, або 367 депутатських голосів, він може не пройти. Проте в третьому і четвертому турах, де досить дістати схвалення простої більшості в 276 депутатів, Гюль зможе перемогти без зусиль, повідомляє Lenta.ru.
Зараз ви читаєте новину «Головним кандидатом на пост президента Туреччини став міністр закордонних справ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути