субота, 21 червня 2008 14:40

Генсек ООН вважає, що його пропозиції по Косово запобіжать новому конфлікту в краю

Генеральний секретар ООН Пан Ги Мун вважає, що його пропозиції по управлінню в республіці Косово, що самопроголошує, запобіжать новому конфлікту в краю. З такою заявою він виступив на засіданні Ради Безпеки ООН, присвяченому розгляду ситуації у Косово.

За словами генерального секретаря, після набуття чинності конституції краю і цілого ряду інших подій, місія ООН у справах тимчасової адміністрації в Косово (МООНК) не може ефективніше виконувати переважну більшість своїх завдань. Зокрема, відзначив Пан Ги Мун, косівська конституція, що набула чинності 15 червня ц.р., не передбачає ніякій реальній ролі для МООНК, а припускає, що повноваження спецпредставника генерального секретаря ООН перейдуть до нових властей. Внаслідок цього генсек має намір реорганізувати міжнародну цивільну присутність в Косово, повідомляє прес-служба ООН.

Зокрема, передбачається передати частину функцій косівським властям, а частина - поліцейській місії ЄС. Генеральний секретар при цьому підкреслив, що місія ЄС діятиме в рамках перетвореної МООНК, в рамках мандата 1244 і під егідою спеціального представника генерального секретаря ООН в Косово. Передбачається, що новим спецпредставником ООН стане італійський дипломат Ламберто Занн"єа, який змінить на цій посаді Іоахима Рюккера з Німеччини.

Косово оголосило про свою незалежність 17 лютого 2008 р. Після цього Косово визнали близько 40 держав, зокрема США, Великобританії, Франції, Німеччини. Паралельно почалася підготовка до передачі судово-поліцейських функцій в Косово від ООН Євросоюзу, що було схвалене ще до косівської декларації незалежності.

Поліцейську місію, в якій повинні були брати участь 2,2 тис. співробітників правопорядку з ЄС, планувалося розвернути ще до 15 червня ц.р. - даті набуття чинності конституції Косово. Проте зробити це не вдалося, оскільки ряд учасників Ради Безпеки ООН, зокрема Росія, вважають, що передача адміністративних функцій в Косово Євросоюзу не має юридичних підстав, оскільки не була схвалена Совбезом. Крім того, плани по розгортанню місії ЄС натрапили на іншу юридичну колізію - не всі країни Євросоюзу погодилися визнати суверенітет Косово, повідомляє РБК-Україна.

Зараз ви читаєте новину «Генсек ООН вважає, що його пропозиції по Косово запобіжать новому конфлікту в краю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути