понеділок, 18 жовтня 2010 11:44

Генпрокуратура взялася за поставки українських ракет Грузії

Генпрокуратура взялася за поставки українських ракет Грузії

Генпрокуратура почала перевірку "Укроборонсервісу" за підозрою у продажі ракет Грузії.

Як пише "Дело", перевірка проводиться в рамках розслідування поставок у 2005 році українською стороною зенітних керованих ракет 9М38М1 і 3М9М3 до Грузії.

Силовики підозрюють службових осіб "Укроборонсервісу" в незаконному укладанні контрактів купівлі-продажу зброї.

За інформацією газети, прокуратура перевіряє документи, що свідчать про співпрацю держкомпанії з приватною українсько-російською фірмою "Параллакс".

У 2005 році "Укроборонсервіс" уклав договір про покупку для потреб Міноборони 52 ракет 9М38М1, з них 48 - бойових, дві - навчальні та ще дві - макети ракет.

З цією метою було укладено договір з "Параллаксом". Сума контракту склала 27,85 млн. грн.

Однак, як зазначили в прокуратурі, на той момент у приватної компанії не було ліцензії на торгівлю боєприпасами.

У кримінальній справі, яку розслідує Генпрокуратура, проходять два керівника фірми "Параллакс" - директор та його заступник.

У правоохоронних органах їх звинувачують у проведенні операцій з купівлі-продажу ракет без наявності ліцензії на реалізацію боєприпасів.

Як пояснювали раніше в самій фірмі, продавати і купувати ракети їм дозволяла ліцензія на реалізацію військової техніки, яка була в компанії на момент угоди.

У комерційній структурі вважають, що для зенітних керованих ракет 9М38М1 слід використовувати саме таку термінологію - військова техніка, оскільки ліцензійні умови, затверджені постановою Кабміну, не містять чіткого визначення терміну "ракета" і не відносять її до боєприпасів.

Крім того, за інформацією видання, "Параллакс" застрахував скандальні ракети в СК "Столичне страхування". У червні Генпрокуратура ініціювала обшук офісу страховика. Однак фірми за місцем реєстрації не виявилося.

У справі також фігурує ВіЕйБі Банк. У 2006 році фірма "Параллакс" отримала від фінустанови кредит у сумі 11,814 млн. грн.

Як повідомило джерело газети в "ВіЕйБі", слідчі з прокуратури вже провели виїмку документів щодо руху коштів на банківських рахунках "Паралакса".

Окрім перевірок учасників угоди купівлі-продажу ракет, прокуратура добивається анулювання самого договору, а також компенсації державі більше 33 млн. грн.

Як відомо, у 2008 році "регіонал" Валерій Коновалюк звинувачував тодішнє керівництво Міноборони в незаконних поставках зброї Грузії.

Зараз ви читаєте новину «Генпрокуратура взялася за поставки українських ракет Грузії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути