пʼятниця, 18 вересня 2009 10:49

Україна таки продавала "зенітки" і відправляла фахівців на війну в Грузії

Україна таки продавала "зенітки" і відправляла фахівців на війну в Грузії

Українські фахівці рік тому перебували на території Грузії під час грузино-осетинского збройного конфлікту, обслуговуючи продані цій країні зенітно-ракетні комплекси "Бук-М1".

Такі висновки проведеної Генпрокуратурою України перевірки інформації про законність постачань зброї та військової техніки до Грузії. Про це "Сегодня" на умовах анонімності повідомили джерела в правоохоронних структурах.

"В процесі перевірки, - говорить один з її учасників, - ГПУ встановила ряд грубих порушень, про які раніше заявляв голова тимчасової слідчої комісії ВР Валерій Коновалюк. - Так, Україна не тільки продала Грузії за заниженою ціною ЗРК "Бук-М1", але також направила туди групу цивільних фахівців з міста Балаклея Харківській області, котрі обслуговували ці комплекси, за допомогою яких грузини обстрілювали російські бойові літаки. Валерій Кабанець, Дмитро Пилипчук, Володимир Пономаренко, інші фахівці, які перебували на території Грузії з 5 по 13 серпня минулого року, тобто до початку, в ході і після збройного конфлікту з Південною Осетією, написали власноручні пояснення про своє перебування в Грузії. Участь в бойових діях вони спростовують, але не заперечують, що техніку обслуговували. Проте чи відповідає це дійсності, можна встановити тільки з виїздом на місце. А цьому чиняться серйозні перешкоди. Як і роботі всієї групи, яка встановила, що ЗРК, а також інша зброя та військова техніка продавалися Грузії за цінами у 8 і більше разів меншими за реальні. Перевірка продовжується, але людям вже натякають на звільнення", - заявило джерело.

Якщо інформація підтвердиться, це викличе колосальний міжнародний резонанс. До цього українська влада заперечувала присутність наших фахівців на території Грузії в серпні минулого року. Говорили, що всі наші виїхали з Грузії ще до початку конфлікту.

Згідно із законом громадяни України без відповідних дозволів не мають права брати участь в озброєних конфліктах на території інших держав, і якщо такий факт підтвердиться, винних притягуватимуть до кримінальної відповідальності.

Прес-секретар шефа СБУ Марина Остапенко сказала, що відомості про участь наших у війні в Грузії не відповідають дійсності, інших даних вона не має в своєму розпорядженні. Але в ГПУ кажуть, що мова йде не про одну, а про 10 кримінальних справ за фактом участі наших громадян у бойових діях у Грузії.

Сегодня

Зараз ви читаєте новину «Україна таки продавала "зенітки" і відправляла фахівців на війну в Грузії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

37

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути