Ексклюзиви
четвер, 11 червня 2009 08:54

Коновалюк: Грузинський кум Ющенка заборгував Україні $200 млн

Коновалюк: Грузинський кум Ющенка заборгував Україні $200 млн

Україна сьогодні - основний постачальник зброї Грузії, причому борг Тбілісі за поставлені українські озброєння вже сягає близько 200 млн доларів, пише газета Известия.

Про це заявляє голова депутатської слідчої комісії Верховної Ради України щодо постачання зброї в Грузію Валерій Коновалюк.

Як розповів Коновалюк в інтерв"ю Известия, за чотири роки продано зброї на $ 2,5 млрд, а до бюджету надійшло лише $ 200 млн. Різниця осіла в фірмах, створених навколо Укрспецекспорту, що має офіційне право торгувати зброєю.

З його слів, Україна постачає Грузії важку бронетехніку, засоби протиповітряної оборони, стрілкову зброю, сучасні системи радіолокаційної розвідки, системи залпового вогню Град.

"Грузія винна нам за поставлену зброю близько 200 млн доларів. Цей борг накопичився за два роки", - зазначив депутат.

Коновалюк підкреслив, що поставки в Грузію йдуть за рахунок переозброєння української армії. "Практично нові зразки знімаються і продаються за безцінь у Грузію. У підсумку на військовому параді в Києві ми бачимо техніку, половина з якої не готова до бойових дій", - зазначив він.

Коновалюк вважає, що Україна має право поставляти зброю, але не за рахунок фактичної відмови від військово-технічного співробітництва з Росією.

Коновалюк розповів, що в Харківській області, у Балаклеї, є завод, який забезпечує передпродажну підготовку засобів ППО. "Злочинне те, що постачання зенітно-ракетних комплексів здійснювалися за рахунок української обороноздатності. Ющенко вимагав продати зенітно-ракетні комплекси Грузії. І лише на цій угоді Міністерство оборони втратило 110 млн гривень (близько $ 22 млн)", - заявив депутат.

Крім того, зі слів Коновалюка, комісія з"ясувала, як за рахунок обміну транспортного літака Іл-76 на два броньовані мерседеси для Ющенка будувалися схеми мінімізації розрахунків з Міністерством оборони України.

Він поскаржився, що в Південній Осетії вперше українська зброя була використана проти мирного населення.

Коновалюк зазначив, що комісією точно встановлено, що Віктор Ющенко був прекрасно обізнаний про підготовку грузинської агресії. Адже ми поставили в Грузію величезну кількість боєприпасів, наступальних озброєнь за півтора місяці до початку військових дій. Всі ці поставки стали можливі через особливі стосунки, які склалися між Віктором Андрійовичем і грузинським президентом Михайлом Саакашвілі".

Як повідомив голова комісії, 22 червня в Страсбурзі на засіданні ПАРЄ буде обговорюватися ситуація в Україні. "Я планую розповісти там про висновки, зроблені нашою комісією", - сказав Коновалюк.

Як повідомлялося, 19 грудня минулого року Верховна Рада прийняла звіт слідчої комісії із з"ясування обставин поставок у Грузію української військової техніки та передала в Генеральну прокуратуру матеріали розслідування комісії. При цьому парламент відмовився продовжити діяльність комісії і призупинити поставки озброєнь до Грузії.

У свою чергу голова комісії, член фракції Партії регіонів Валерій Коновалюк під час свого звіту з трибуни Верховної Ради заявив, що у ТСК достатньо доказів причетності Президента Віктора Ющенка до незаконних поставок зброї в Грузію для початку процедури імпічменту.

Кореспондент
Зараз ви читаєте новину «Коновалюк: Грузинський кум Ющенка заборгував Україні $200 млн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

25

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути