Ексклюзиви
вівторок, 14 грудня 2010 11:20

Генпрокуратура обіцяє гучні справи по "книжковій" мафії

Генпрокуратура обіцяє гучні справи по "книжковій" мафії

Мільйони гривень бюджетних коштів пішли в сумнівному напрямі при виконанні держзамовлення на друк книг.

Про це, відповідаючи на питання Агентства журналістських розслідувань, про існування корупційних схем в українському книговидавництві за кошти держбюджету, повідомив глава Держкомітету з питань телебачення і радіо України Юрій Плаксюк.

"Цього року ми майже в половину скоротили витратну частину по виданню книг за рахунок державного бюджету. Ми урізали більш ніж на 40% необґрунтовано-завищені планові кошториси видавців, які за сприяння недобросовісних чиновників безконтрольно витрачали державні кошти на випуск книг. Мова йде про мільйони гривень бюджетних грошей, які без будь-якої експертної оцінки видавництвами використовувалися під завищені витрати", - пояснив Плаксюк.

"І затверджувалося все це, на жаль, департаментом видавничої справи та преси Держкомтелерадіо України майже безвідмовно. Приміром, у 2008 році департамент затвердив і видав 122 назви книг за 40 мільйонів гривень. У 2009 році вже за 33 мільйони - 126. У цьому році ми видаємо майже таку ж кількість книжок (115-120 назв) за 19 700 тисяч гривень. Заявки свідомо були завищені на десятки відсотків. Зіставте різницю, і ми зрозуміємо, що в України діяла справжня "книжкова" мафія", - розповів експерт.

З червня цього року аналіз реальної вартості книговидання по лінії Держкомтелерадіо контролює експертна рада, а з вересня і експертно-консультаційну раду.

"Мені довелося піти на ці жорсткі зміни формату роботи всередині Держкомтелерадіо за програмою "Українська книга". Експерти, які виконують свої обов'язки на громадських засадах, в момент прийняття принципових рішень не грішать проти істини. Це в основному принципові діячі, що творчо відбулися. Назву деяких з тих, що були залучені до Рад експертів, імена: Андрій Курков, Сергій Іванюк, Григорій Гусейнов, Василь Шевченко, Михайло Онофрійчук", - зазначив Юрій Плаксюк.

Як повідомило джерело з генеральної прокуратури, справу "книжкових чиновників" незабаром ознаменується гучними кримінальними справами. Мова йде про книжкову мафію, яка діяла в Україні, і про десятки мільйонів гривень, відмитих на цій темі.

За оцінками низки економічних експертів, в Україні відмиваються більше 40% бюджетних коштів.

Utro.ua

Зараз ви читаєте новину «Генпрокуратура обіцяє гучні справи по "книжковій" мафії ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути