середа, 16 лютого 2011 10:14

Газ для українців подорожчає у липні

Газ для українців подорожчає у липні

Глава підкомітету Верховної Ради з питань зовнішньоекономічної політики Олексій Плотніков (Партія регіонів) повідомив, що підвищення тарифів на газ відкладено на квартал.

"Ми домоглися, щоб підвищення почалося не 1 квітня, а орієнтовно 1 липня, а замість одноразового перегляду (на 50% - ред.) пройшло у 3 етапи", - сказав депутат, пише "Комерсант-Україна".

До цих пір у МВФ наполягали на збільшенні тарифів для населення на 50% кожні півроку до економічно обгрунтованого рівня, причому найближче було заплановано вже на 1 квітня.

Домігшись від МВФ невелик ої поступки в питанні підвищення тарифів, влада погодилася на реформування пенсійного законодавства.

Як повідомлялося раніше, 15 лютого м іссія МВФ узгодила графік "більш поступового" підвищення тарифів на газ для пом'якшення впливу на домогосподарства, і зараз ведеться робота над визначенням компенсаційних бюджетних заходів з метою покриття загального дефіциту (держбюджету і НАК "Нафтогаз України") у розмірі 3,5% ВВП у 2011 році.

МВФ наприкінці липня 2010 вирішив відновити співпрацю з Україною за новою програмою stand by на SDR10 млрд. (близько $ 15,6 млрд.). Тоді ж Київ отримав перший транш у розмірі SDR1, 25 млрд. У грудні-2010 МВФ вирішив виділити Україні другий транш кредиту stand by у розмірі SDR1 млрд. (близько $ 1,5 млрд.).

Відповідно до початкового меморандуму української влади, направленого МВФ влітку 2010 року, передбачалося підвищити ціни на газ для населення і теплокомуненерго на 50% з 1 серпня 2010 року і ще на 50% з 1 квітня 2011 року, потім щокварталу збільшувати їх до тих пір, поки вони не досягнуть паритету з цінами імпорту. Документ також припускав почати у 2011 році поетапне підвищення пенсійного віку для жінок (на п'ять років упродовж 10 років). З моменту отримання першого траншу у серпні 2010 року уряд підвищив ціни на газ, а також скасував мораторій на застосування пені на заборгованість по послугах житлово-комунального сектору - як вимагав МВФ.

Програма stand by передбачає виділення Україні щокварталу ще вісім траншей, починаючи з середини березня 2011 року, у разі успішного продовження співпраці. Їх обсяг складає по SDR1 млрд . кожен за винятком останнього розміром SDR0, 75 млрд.

Зараз ви читаєте новину «Газ для українців подорожчає у липні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути