середа, 23 червня 2010 17:13

Гаїтянці видалили з рота двокілограмову пухлину (ФОТО)

Американські хірурги видалили гаїтянці велетенську пухлину нижньої щелепи, яка за 11 років виросла до маси в 1,9 кілограма.

38-річна Лоретт Пьєрр живе у віддаленому гірському районі на півдні Гаїті. Близько 11 років тому у неї в ротовій порожнині з'явилася пухлина, яка поступово зростала протягом цього часу. Видалити її було неможливо, оскільки доступ до висококваліфікованої медичної допомоги в країні практично відсутній. У результаті пухлина досягла таких розмірів, що просвіт дихальних шляхів гаїтянки звузився до чотирьох міліметрів, і щоб приймати невелику кількість їжі їй доводилося вивихувати нижню щелепу.

У 2009 році Пьєрр зустрілася з Джуді Фостер, засновником благодійної організації Harvest House Haiti. Фостер знайшла хірурга, готового допомогти гаїтянці у її рідній країні, однак сильна кровотеча не дозволила завершити операцію.

Хірург Віштасб Бруман з Медичного центру Галіфакса в Дейтона-Біч, штат Флорида, надавав допомогу потерпілим в землетрусі. Коли він збирався вилітати з Гаїті додому, до нього підійшов лікар, який помітив логотип колегії щелепно-лицьових хірургів на його сорочці, і показав фотографію Пьєрр. Зацікавлений цим випадком, Бруман за допомогою благодійної організації знайшов кошти на лікування гаїтянки в США і запросив її на лікування у свою клініку.

Через неможливість нормально харчуватися маса тіла жінки на той момент становила лише 36 кілограмів, тому лікарям довелося вводити їй живильні речовини, поки вона не набрала ще п'ять кілограмів, необхідних, щоб перенести втручання.

Під час операції Бруман видалив жінці пухлину, віддав частину нижньощелепної кістки і зубів, і відновив її лицевий скелет за допомогою титанової конструкції. Гістологічне дослідження пухлини показало, що вона є гігантською цементомою - надзвичайно рідкісним спадковим доброякісним новоутворенням зуба.

Операція пройшла успішно, і Пьєрр ззмогла вільно говорити, дихати і споживати їжу.

21 червня гаїтянка, яка повністю одужала, повернулася додому до чоловіка і шести дітей, один з яких ніколи не бачив матір без пухлини.

Medportal.ru

Зараз ви читаєте новину «Гаїтянці видалили з рота двокілограмову пухлину (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути