середа, 07 жовтня 2009 14:33

Франція спростувала свою участь в "змові проти долара"

Франція спростувала свою участь в "змові проти долара"
Опублікована у вівторок редакційна стаття британської газети The Independent про таємні переговори країн Перської затоки, Китаю, Росії, Японії та Франції, метою яких є заміна долара в світовій торгівлі нафтою, викликала різку реакцію з боку французької влади.

Міністерство економіки Франції в середу охарактеризувало як "безпідставні спекуляції" повідомлення низки ЗМІ про те, що Париж веде таємні переговори з низкою країн про відмову від долара США як міжнародного платіжного засобу при купівлі і продажі нафти.

"Мова йде про чисті спекуляції, під цими чутками немає ніяких підстав", - заявили у французькому міністерстві. Проте, чутки про можливу відмову від долара в світовій торгівлі нафтою призвели до серйозного зниження американської валюти на світових ринках і зльоту ціни на золото до нових історичних максимумів.

Чутки про відмову торгувати нафтою за долари виникли не на порожньому місці. Не дивлячись на те, що російська влада не підтверджує факт таємних переговорів, ідея експорту російської сировини за рублі неодноразово висловлювалася Володимиром Путіним і Дмитром Медведєвим ще до кризи, а "Газпром" і "Лукойл" ще в кінці 2007 року заявляли про готовність впровадити в життя цю ідею.

Та і після початку кризи прем"єр Путін закликав Китай відмовитися від доларів у взаємній торгівлі", а перед квітневою "двадцяткою" Росія та Китай виступили з ініціативою створення нової світової резервної валюти, яка повинна замінити долар.

Проте зараз ні Росія, ні Китай, ні інші великі світових економіки не зацікавлені в тому, щоб форсувати процес, оскільки це може призвести до нових серйозних фінансових потрясінь, передає РІА Новості.

Зараз ви читаєте новину «Франція спростувала свою участь в "змові проти долара"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути