Ексклюзиви
неділя, 04 січня 2015 04:05

Франція скасовує скандальний податок на багатство

Франція скасовує скандальний податок на багатство
grif.spb.ru

Уряд Франції скасує скандальний податок на багатство у розмірі 75% від доходів у понад мільйон євро не з січня, а з 1 лютого 2015 року. Про це власному кореспонденту "Укрінформу" повідомило джерело в Матінйонському палаці (урядова резиденція).

"З 1 лютого ц.р. жодна юридична або фізична особа Франції більше не платитиме так званий "суперподаток" у розмірі 75% на прибуток більше 1 млн євро", - зазначив представник уряду.

Раніше французькі ЗМІ повідомляли, що подібну фіскальну міру буде введено з 1 січня 2015 року. Зокрема, видання La Tribune повідомляло про намір прем'єр-мінстра Франції Мануеля Вальса не продовжувати фіскальну дію щодо податку на багатство.

Згідно з інформацією міністерства фінансів, запроваджений торік податок мав на меті суттєво підвищити надходження до бюджету. Однак згідно з розрахунками фахівців, у 2014 році податок приніс державі лише 260 млн євро, а у 2015-му загальна сума зборів могла становити ще менше - 160 млн євро. Для порівняння: звичайний податок на прибуток щороку приносить до казни Франції 70 млрд євро надходжень.

Нововведення було однією з найбільш гучних обіцянок президентської кампанії кандидата Франсуа Олланда. У 2014 році французький уряд запровадив податок на багатство терміном на 2 роки. Податок викликав обурення не лише бізнесових кіл і опозиції. Конституційна рада ухвалила критичне по відношенню до уряду рішення, засудивши фіскальний тиск на капітал. Крім того, уряд опинився перед дилемою щодо застосування податку у галузі спорту і культури. Францію почали залишати олігархи та актори. Зокрема, після заяви уряду про наміри до Бельгії переїхали найбагатший француз, власник Luxury Group LVMH Бернар Арно й актор і режисер Жерар Депардьє. У Франції розпочався відтік великого капіталу.

Зваживши на усі "за" і "проти", уряд вирішив не продовжувати дію податку наступного року. Про таку можливість у жовтні, перебуваючи з візитом у Лондоні, заявив прем'єр-міністр Франції Мануель Вальс.

Нагадаємо, що разом з тим уряд вирішив увести новий податок на нерухомість з наступного року. Зокрема, власників нерухомості, у т.ч. й іноземців, хто має два і більше помешкань, невдовзі можуть зобов'язати платити податок на 20% вищий за чинний.

Зараз ви читаєте новину «Франція скасовує скандальний податок на багатство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути