Ексклюзиви
субота, 28 червня 2008 20:06

Forbes склав рейтинг набільш сприятливих для бізнесу країн

Журнал Forbes назвав найсприятливіші країни для бізнесу - на першому місці опинилася маленька Данія.

У цьому рейтингу враховуються не тільки ключові економічні показники, як ріст валового внутрішнього продукту (ВВП), рівень інфляції та безробіття, але також ступінь економічної та особистої свободи, система оподаткування та законодавства.

Маленька Данія, з ростом ВВП усього на 1,7% до попереднього року, виявилася на першому місці за рівнем особистих свобод, найнижчим у світі показником корумпованості влади та найвищим ступенем захищеності приватної власності.

За минулий рік уряд багато зробив для скорочення чисельності та ролі бюрократії, активно приватизуючи державну власність. Данія не ввійшла в зону євро, проте її національна валюта крона вирізняється високим ступенем надійності завдяки низкій інфляції та збалансованому зовнішньоторговельному обігу.

"Життєвий рівень у Данії можна назвати найвищим у світі", - стверджує Forbes, зазначаючи, що бойкот мусульманських держав, викликаний відомим скандалом у зв"язку з карикатурами на пророка Магомеда в датських ЗМІ, ніяк не відбився на економіці цієї держави. Розмір ВВП на душу населення склав у Данії 37,4 тисячі доларів.

До першої десятки найбільш сприятливих для бізнесу країн також увійшли (у порядку убування) Ірландія, Фінляндія, США, Великобританія, Швеція, Канада, Сінгапур і Гонконг.

Примітно, що замикає топ-10 колишня радянська республіка Естонія з річним ростом ВВП 7,3% і доходом на душу населення 21,8 тисячі доларів. За рівнем захисту бізнесу та особистими свободами країна займає найвищий рейтинг, а зростанню економіки сприяє бурхливий розвиток сектора електроніки та телекомунікацій.

Росія в рейтингу журналу Forbes опинилася на 86 місці (піднявшись за рік з 103-го), між Кенією та Нігерією за умовами, створеними для ведення бізнесу, незважаючи на вражаючі темпи росту економіки - ріст ВВП досяг 8,1% минулого року, склавши в перерахуванні на душу населення 14,6 тисячі доларів.

Експертів видання насторожує сировинна орієнтація російської економіки, у якій 80% експорту становлять нафта, газ, метали та деревина, і зростання темпів інфляції.

До негативних сторін інвестори також відносять те, що в останні роки в країні підсилилася роль державного регулювання, а реформи трохи сповільнили свій темп.

П"ятірку країн, де створено найгірші умови для бізнесу, замикають Бурунді, Таджикістан, Сирія, Зімбабве та Чад. В рейтингу представлена 121 країна з 192 держав світу, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Forbes склав рейтинг набільш сприятливих для бізнесу країн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути